Putin tersini yapıyor: Blinken, Rusya Federasyonu ile sahte bir barış yapmanın hiçbir anlamı olmadığını söyledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ABD, İngiltere ve Fransa'nın dışişleri başkanları: Rusya "kirli bomba" hakkında açıkça yalan söylüyor

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Putin’in diplomasiden bahsettiğini ve ancak aynı zamanda Ukrayna’ya füze saldırılarını sürdürdüğünü, bu durumun ise çatışmaları tırmandırdığını belirtti.

ABD’nin Kremlin ile doğrudan diplomatik teması var, ancak bu yalnızca ciddi tehditleri önlemek için kullanılıyor çünkü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için müzakerelere hazır değil.

Amerika’nın Sesi’nin bildirdiğine, göre, bu görüş Dışişleri Bakanı Anthony Blinken tarafından Fransız TV kanalı France 2 ile yaptığı röportajda dile getirildi.

Bu iletişim kanalının özellikle Rusya’nın Ukrayna’da nükleer silah kullanacağına dair korkular olduğunda kullanıldığını belirten Blinken, “Örneğin, nükleer silah kullanabileceklerinden korkulduğu için Rusya ile temas kuruldu, bu bir felaket olurdu” dedi.

Gazetecinin bunların gerçek korkular olup olmadığı sorusuna yanıt veren Blinken, ABD’de “bu konuda somut bir hareket görmedik ancak hâlâ acil bir durum korkusu var” yanıtını verdi.

Blinken’e göre bu temaslara rağmen ABD ve Rusya, Ukrayna’daki savaşla ilgili müzakereleri yürütmüyor çünkü bu karar Ukrayna’ya bağlı. Aynı zamanda Blinken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘nin “eninde sonunda müzakerelere ve diplomasiye ihtiyaç duyulacağını açıkça belirttiğini” kaydetti.

Rusya Müzakerelere Hazır Değil

Blinken’e göre, “Putin’in diplomasi ve diyalog konusunda ciddi olduğunu görürsek” doğrudan bir görüşmenin zamanı gelecekti.

Şimdiye kadar Rus tarafının müzakerelere hazır olduğunu göstermediğini söyleyen Blinken, “Putin şimdi ne yapıyor? Zaman zaman diplomasiye hazır olduğunu söylese de Ukrayna’daki sivil altyapıya saldırıyor. Sorun şu ki, tam tersini yapıyor. Şimdi ise bu durum gerilimin tırmanmasını kışkırtıyor.” dedi.

ABD’nin çatışmanın genişlemesinden kaçınmak istediğini vurgulayan Blinken “Rusya ile savaş istemiyoruz. Üçüncü dünya savaşı istemiyoruz” diyerek “barış sadece kağıt üzerinde olmamalı. Barışa ihtiyaç var, ancak BM Şartı ilkelerine uygun olarak adil olmalı. Ve sürdürülebilir olmalı, çünkü çok hızlı bir şekilde reddedilecek ve Rusya’nın yeniden savaşa gireceği sahte bir barışın bir anlamı yok.” diyerek bakış açısını açıkladı.

Bu çatışmanın dondurulabileceği fikrinden kaçınılması gerektiğine inandığını, çünkü bu bağlamda Rusya’nın zorla ele geçirilen topraklar üzerinde asla müzakere etmeyeceğini ve sadece Ukrayna’nın bu topraklar üzerinde müzakere etmesi gerektiğini ifade etti.

Rusya’nın geleceği hakkında konuşan Blinken, ülkenin başında kimin olacağından çok Rusya’nın nasıl bir politika izleyeceği önemli diyerek “Putin kaçınmaya çalıştığı her şeyi hızlandırdı. Batı’da bölünmüş değiliz. Aksine biz birleştik ve Ukrayna her zamankinden daha çok birleşti. Rusya’da gördüklerimiz Rusya için bir felaket. Bir milyondan fazla Rus ülkeyi terk etti. Bu Putin için iyi olabilir, çünkü giden halk ona karşı olabilir ama Rusya için felaket.” dedi.

Biden’dan Rusya Federasyonu ile müzakerelere hazır olma açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, “ne istediğini ve aklında ne olduğunu” öğrenmek için Fransa ve NATO’nun katılımıyla Putin ile müzakere masasına oturmaya hazır olduğunu söyledi. Görüşmenin, Putin’in “Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşı sona erdirmeye ilgi göstermesi” halinde gerçekleşebileceğini kaydetti.

Kremlin, ABD Başkanı Joe Biden’ın Putin ile müzakerelere hazır olduğuna ilişkin açıklamasına hemen tepki gösterdi. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı basın sekreteri Dmitriy Peskov, ABD’nin ilhak edilen bölgeleri tanımayı reddetmesinin “karşılıklı tartışma zemini aramayı zorlaştırdığını” söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com