ABD istihbaratı, Rusya’nın Batı’ya daha da ilerleyebileceği konusunda uyardı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ABD istihbaratı, Rusya'nın Batı'ya daha da ilerleyebileceği konusunda uyardı

Rusya Federasyonu ile Batı arasında doğrudan bir askeri çatışma potansiyeli mevcuttur. İstihbarat yetkilileri, Moskova’nın önümüzdeki 10 yıl içinde kilit alanlarda Washington için zorlu bir meydan okuma olacağını söylüyor.

ABD istihbarat teşkilatlarının ABD Ulusal İstihbarat web sitesinde yayınlanan bir tehdit değerlendirmesi raporunda belirtildiğine göre Rusya, ABD ve NATO güçleriyle doğrudan bir askeri çatışma istemiyor, ancak bunun için bir potansiyel var.

İstihbarata göre Rus yetkililer, şimdiye kadar Ukrayna dışında büyük bir savaşa girmekten kaçındı.

Uzmanlar “Rusya ile Ukrayna arasındaki saldırgan savaş, Rusya’nın Batı ve Çin ile ilişkilerini değiştiren önemli bir olaydır. Çatışmanın gelişme yolları son derece belirsizdir, Moskova ile Batı arasında askeri bir çatışmanın tırmanması büyük risk taşımaktadır.” dedi.

ABD istihbarat teşkilatları, Moskova’nın önümüzdeki 10 yıl içinde kilit alanlarda Washington’a etkileyici bir meydan okuma oluşturacağı, ancak yine de bir takım kısıtlamalarla karşı karşıya kalacağı sonucuna vardı.

Raporda, “Rusya, Ukrayna’da olduğu gibi askeri güç kullanmak da dahil olmak üzere, Sovyet sonrası alanda diğer ülkelere hakim olmak için çıkarlarını savunmaya devam edecek” denildi.

Rusya’nın Ukrayna ile topyekûn bir savaşındaki askeri başarısızlıkları, Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in ülke içindeki itibarına zarar verebilir. Özel servisler, kazanma girişiminde ek bir düşmanlık artışının mümkün olduğunu belirtti.

Moskova, çıkarlarını ilerletmek ve ABD ile müttefiklerinin etkisini baltalamak için birçok aracı kullanmaya devam edecek. Bunlar askeri araçlar, kötü niyetli etki, sibernetik ve istihbarat araçları olabilir. ABD Ulusal İstihbaratına göre Rusya’nın ekonomik ve enerji üzerindeki etkisi zamanla azalacak.

İstihbarat, Rus kuvvetlerinin çabalarını Donbass’ın ele geçirilmesine yoğunlaştırmaya devam ettiğini, ancak 2023’te başarı beklenmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yetkililer, “Kara kuvvetlerinin büyük çaplı yenilgisi sebebiyle Moskova nükleer, siber ve uzay yeteneklerine daha bağımlı hale gelecek. Çatışma sırasında mühimmat harcamalarındaki ağır kayıplar, Moskova’nın kara ve hava üslü yeteneklerini zayıflattı.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com