AB ve ABD zirve bildirgesi: Rus saldırganlığına karşı savunmada Ukrayna’ya desteğimizde kararlıyız

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Vaşington’da gerçekleşen Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri zirvesinin sonuç bildirgesinde, halkını Rus savaşından koruma konusunda Ukrayna’ya verdikleri desteğin sarsılmaz olduğu belirtildi. Rusya’ya bu savaşa derhal son vermesi ve askerlerini Ukrayna’nın uluslararası alanda tanınan topraklarından çekmesi yönünde çağrıda bulunuldu.

Bildirgede “ABD ve Avrupa Birliği, Rusya’nın yasadışı ve kışkırtılmamış saldırganlık savaşına karşı savunma amacıyla Ukrayna’ya ve halkına uzun vadeli siyasi, mali, insani ve askeri desteği kararlılıkla sürdürüyor. Birlikte Rusya’yı bu acımasız savaşı sona erdirmeye çağırıyoruz. Deklarasyonda, silahlı kuvvetlerini, vekillerini ve askeri teçhizatını uluslararası alanda tanınan Ukrayna topraklarının tamamından derhal, tamamen ve koşulsuz olarak geri çekmelidir.” denildi.

ABD ve ABD, Ukrayna Barış Formülünün temel ilke ve hedeflerine mümkün olan en geniş uluslararası desteği sağlamaya çalıştıklarını belirterek “Ukrayna’da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışa yönelik herhangi bir girişim, Ukrayna’nın bağımsızlığına, egemenliğine ve uluslararası kabul görmüş sınırları dahilindeki toprak bütünlüğüne tam saygıya dayanmalı ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın tüm amaç ve ilkelerini desteklemelidir.” şeklinde vurguladılar.

Taraflar ayrıca Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruduğu sürece destek vermeyi taahhüt ettiklerini de belirttiler. Bildirgede, “Rusya’nın Ukrayna ekonomisini çökertmeyi başaramamasının sağlanmasına yönelik acil ihtiyacın ve Ukrayna’nın en acil ihtiyaçlarını karşılayan yardımın sağlanmasına yardımcı olmak için çabalarımızı artırma ihtiyacının farkındayız” denildi.

ABD ve AB, Ukrayna ile birlikte Kurumlararası Donör Koordinasyon Platformu’nun eşbaşkanlığını yaparak, ülkenin AB yolunda ilerleyişini de içeren ve aşağıdakileri içerecek bir Ukrayna planı üzerinde Kiev ile birlikte çalıştıklarını belirtti: bir dizi kısa vadeli öncelikli ekonomik reform, hukukun üstünlüğü ve demokratikleşme alanındaki reformların yanı sıra yeniden yapılanma ve yatırımda iyileşme ve yardıma yönelik öncelikli ve iyi koordine edilmiş bir yaklaşım.”

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

ABD ve AB, diğer uluslararası bağışçılarla birlikte, Ukrayna’ya “enerji sektörünü AB standartlarının gereklerine uygun olarak korumak, onarmak ve restore etmek de dahil olmak üzere bu hedefe ulaşmak için” fon sağlamaya devam edeceklerinin güvencesini verdi.

Bildirgede, “Ukrayna’nın reform çabalarındaki kararlılığını ve ilerlemesini tanıyoruz ve AB’ye katılım sürecinin stratejik önemini vurguluyoruz.” ifadesi yer aldı.

Uçaklar pistte. Borispol Havaalanı savaş sonrası uçuşlara hazırlanıyor

Taraflar ayrıca Rusya’nın “saldırganlığını durdurması ve uluslararası hukuka aykırı tüm eylemlerinin hukuki sonuçlarına katlanması, özellikle de Ukrayna’ya verilen zararları tazmin etmesi gerektiğini” belirtti. Belgede (Rusya’nın) tam hesap verebilirliğini sağlama kararlılığımızda birleşiyoruz” şeklinde vurgu yapıldı.

ABD ve AB, “Rusya’nın Ukrayna ekonomisini yok etme girişimlerinin aciliyeti ve Rusya’nın uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi göz önüne alındığında, ABD ve AB, müttefiklerimizle birlikte Rusya’nın saldırganlığı sonucu ortaya çıkan kayıp, yaralanma ve zararların Ukrayna’ya zamanında tazmin edilmesi için seçenekleri incelemek üzere uzmanlarımızı bir araya getiriyor” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com