AB ülkelerine turistik seyahatlerde 1 Mart’tan itibaren yeni kurallar getirildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
AB ülkelerine turistik seyahatlerde 1 Mart'tan itibaren yeni kurallar getirildi

AB Konseyi, AB ülkelerine “zorunlu olmayan” seyahatlere ilişkin geçici kısıtlamalar hakkında yeni tavsiyeler kabul etti ve buna göre 1 Mart’tan itibaren, geçerli COVID sertifikaları olan kişiler için bu tür seyahatlere izin verilecek.

AB Konseyi’nin web sitesinde bildirildiğine göre;

Konsey, AB’ye zorunlu olmayan seyahatlerin geçici olarak kısıtlanmasına ilişkin güncellenmiş bir tavsiyeyi bugün kabul etti. Sunulan değişiklikler, pandeminin gelişimine, artan aşıya ve destek dozlarının uygulanmasına ve AB dijital COVID ülkeleri sertifikasına eşdeğer olarak üçüncü ülkeler tarafından verilen sertifikanın tanınmasına yanıt vermektedir. Yeni öneri 1 Mart 2022’de uygulanmaya başlayacaktır.

Ukrayna’dan 12 IT şirketi dünyanın en iyi 100 dışkaynak sağlayıcısı derecesine girdi

Bu tavsiye kapsamında hem üçüncü ülkedeki durum, hem de kişinin bireysel durumu dikkate alınarak COVID-19 kısıtlamaları uygulanmalıdır. Üye devletler, AB veya DSÖ onaylı bir aşı ile aşılanmış kişiler, iyileşmiş kişiler ve AB listesindeki bir ülkeden seyahat eden tüm kişiler için zorunlu olmayan seyahatlere izin vermelidir. Turistlerin bazıları için seyahatten önce PCR testi gibi ek önlemler geçerli olabilir.

Dijital COVID sertifikalarının geçerliliği, ana aşılama sürecinden 14 gün sonra başlar veya bir destekleyici aşı alınana kadar 270 güne kadar geçerlidir.

COVID-19’dan iyileşen kişiler için, iyileşmeden sonra 180 gün boyunca “zorunlu olmayan” seyahatlere izin verilecektir.

DSÖ tarafından önerilen aşılarla aşılanmış kişiler için Üye Devletler, varıştan en geç 72 saat önce yapılan PCR testlerinin negatif sonuçlarını talep edebilir, karantina veya izolasyon için ek gereksinimler belirleyebilir. COVID-19’dan iyileşen veya AB tarafından önerilen aşılarla aşılanmış ancak AB dijital COVID sertifikasına eşdeğer bir belgesi olmayan kişilerden de negatif PCR testleri istenecektir.

Zorunlu olmayan seyahat izni için 6 ila 18 yaş arasındaki çocuklar, yetişkinlerle aynı kurallara tabidir. 6 yaşın altındaki çocuklar için herhangi bir test veya ek kısıtlama sağlanmamaktadır.

AB, COVID-19 insidansına göre seyahat için “izin verilen” ülkelerin bir listesini derlemektedir.

Dünya’daki ülkelerden Ukrayna’ya destek mesajları

Özellikle bu tür ülkeler için 14 gün içinde her 100.000 nüfusa düşen koronavirüs vaka sayısı 100 kişiyi geçmemelidir (önceden bu rakam 75 kişi olarak belirlenmişti). Aynı zamanda, haftalık yapılması gereken test sayısı artırıldı ve her 100.000 nüfus için bu sayı 300’den 600’e çıkarıldı. Diğer bir kriter ise pozitif çıkan test sayısının toplam sayının %4’ünü geçmemesidir.

Kötüleşen epidemiyolojik durum nedeniyle, Ukrayna 9 Kasım 2021’den bu yana AB yeşil listesinden çıkarılmıştır. Aynı zamanda, Ukrayna vatandaşları geçerli ve ilgili COVID sertifikalarına sahip AB ülkelerine seyahat edebilir. AB ülkelerine seyahat koşulları farklılık gösterebilir, bu nedenle seyahatten önce Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesinde kontrol edilmelidir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com