AB, Ukrayna’nın müzakereler öncesinde aday ülke olarak önemli ilerleme kaydettiğini belirtiyor.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Bloomberg: Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'nın AB üyeliği adaylığına karşı

Avrupa Birliği, Ukrayna’nın AB üyeliğine aday bir ülke olarak, katılım müzakerelerinin başlamasını sağlayacak koşulların yerine getirilmesine yönelik reformları hayata geçirmek için önemli adımlar attığını belirtmektedir.

Bu, AB dönem başkanlığını yürüten İsveç’in AB işlerinden sorumlu bakanı Jessica Rosvall‘ın Avrupa Konseyi’nin genel konulara ilişkin gayrı resmi toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında söylediği sözlerden geliyor. Bildiğiniz gibi bu toplantıda Avrupa Komisyonu’nun İyi Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Vargei, Ukrayna’nın katılım müzakerelerine başlayabilmesi için gerekli koşulların yerine getirilmesi konusunda Avrupa Komisyonu’nun sözlü değerlendirmesini yaptı.

Rosvall “Reformları gerçekleştirmek için geçen yıl gösterilen çabalar etkileyici: Olağanüstü koşullara rağmen Ukrayna önemli adımlar attı. Buna özellikle Anayasa Mahkemesi yasa tasarısı, yeni medya yasası, reklam, önemli yargı kurumlarının reformu, yolsuzlukla mücadele kurumlarına yeni fasıl atanması ve bu listeye devam edilebilir. Ayrıca, Ukrayna’nın mal beyanlarına ilişkin yeni bir yasa çıkarma çabalarını da memnuniyetle karşılıyoruz. Ukraynalı yetkililer şeffaflığı artırmak ve yolsuzlukla mücadele etmek için daha fazlasını yapmak istiyor.” dedi.

İsveçli bakan, AB’nin “Ukrayna’nın katılım müzakerelerinde ilerlemek istediğini” bildiğini belirterek “Ukrayna’nın son derece zor bir dönemde reformları sürdürmesine yardımcı olmak açısından bu konunun önemli olduğu oldukça açıktır.” dedi.

Bu bağlamda, reformların daha fazla teşvik edilmesi için Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın AK’ye sunulan sözlü değerlendirmeyi dikkatle inceleyeceklerine olan güvenini dile getirdi. Bakan, genişlemeyle ilgili ana raporun sonbaharda sunulacağını da hatırlattı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com