Ukrayna Dışişleri, Rusya’nın Temmuz ayında “tahıl anlaşmasından” çekileceğinden emin

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya neredeyse kesinlikle Temmuz ayında “tahıl koridoru” anlaşmasından çekilecek. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı bu duruma sebep olacak olan iki faktörü açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın özel görevlerdeki Büyükelçisi, İhracatçılar ve Yatırımcılar Konseyi koordinatörü Olga Trofimtseva “Tahıl koridoru. Rusya, %99.9 Temmuz’da orayı terk edecek” dedi.

Ona göre bunu gösteren faktörlerden biri de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın seçimleri başarıyla kazanması. Diğer bir faktör de, Rus oligark Dmitriy Mazepin‘in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e Rusya’dan amonyak ihracatı için terminalin neredeyse tamamlandığını, dolayısıyla Togliatti-Odessa amonyak boru hattının artık o kadar önemli olmadığını bildirmesidir.

20 Haziran’da Rusya’nın, son kez uzatıldığı sürenin bitiminden sonra tahıl anlaşmasının çalışmasını durdurma planlarını bir kez daha açıkladığını da hatırlamak gerekir.

Hatta bu uzatmadan önce Rusya Federasyonu anlaşmadan çekilmekle tehdit etmiş ve bir takım şartlarının yerine getirilmesini talep etmişti. Özellikle, Rus şirketlerinin gıda ve gübre ile ilgili yabancı varlıklarının ve hesaplarının blokesinin kaldırılması ve ayrıca tarım makineleri, yedek parça ve hizmet tedarikinin yenilenmesi hakkındaydı. Buna ek olarak, Rusya Federasyonu “Togliatti-Odessa” amonyak boru hattının işletmesini eski haline getirmek ve “Rossilhospbank”ı SWIFT sistemine yeniden bağlamak istedi.

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasil Bodnar‘ın açıkladığı gibi, tahıl anlaşması Rusya’nın hiçbir ihtiyacını karşılamıyor . Ancak saldırgan ülke, amonyak boru hattıyla ilgili sorunların çözümü ve yaptırımların kaldırılması konusunda BM ile bir muhtıra imzaladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com