70 günlük savaş döneminde AB, Rusya’dan 50 milyar Euro’dan fazla enerji kaynağı satın aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya Federasyonu’nun savaşın başından beri geçen 70 günde Avrupa’ya petrol, kömür ve gaz satışından elde ettiği gelirler, Moskova’nın 2021’in tamamındaki askeri harcamalarının hacmine yaklaşıyor.

CREA Uluslararası Araştırma Merkezi, Ukrayna’ya yönelik saldırının ilk gününden bu yana Avrupa Birliği ülkelerinin ne kadarlık Rus enerji kaynağı satın aldıklarını tahmin etti. 3 Mayıs itibariyle 50 milyar Euro sınırını geçen alımlar, 4 Mayıs’ta 52 milyar Euro oldu. Bunun 30,.6 milyar Euro’dan fazlası gaz, 20.6 milyar Euro’su petrol ve yaklaşık 1 milyar Euro’su kömür oldu.

Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu: 70 bin Ukraynalı Türkiye’ye taşındı

Savaşın ilk iki buçuk ayında, Avrupa ülkeleri, Rusya Federasyonu’nun yıllık askeri harcamasıyla karşılaştırılabilir bir miktarda – 2021’de 65.9 milyar dolar – enerji kaynağı satın aldı.

Savaşta Ruslar tarafından kaybedilen ekipmanın maliyeti yaklaşık 15 milyar dolar. Rusya tarafından Ukrayna’ya atılan 1.300’den fazla füzenin yaklaşık maliyetinin 7.5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

En yüksek miktarda alımı 10.8 milyar Eero ile Almanya yaparken, ardında 8.1 milyar Euro ile İtalya, 6.9 milyar Euro ile Hollanda ve 4.5 milyar Euro ile Fransa gelmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com