AB sakinlerinin yüzde 80’i, Ukrayna’yı işgal etmesi sebebiyle Rusya’ya karşı yaptırımları destekliyor (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
AB Rusya Yaptırım

Avrupa Birliği sakinlerinin %55’i, AB’nin Ukrayna’ya askeri müdahalesine yanıt olarak Rusya’ya karşı uyguladığı ekonomik yaptırımları tamamen desteklediğini belirtirken, %25’i ise kısmen desteklediğini açıkladı.

AB Konseyi’nin web sitesinde yayınlanan ve araştırma şirketi Ipsos tarafından yapılan bir anketin sonuçlarına göre ekonomik yaptırımları tamamen desteklediklerini belirtenler arasında en yüksek oranlar (AB ortalaması %55) Finlandiya (%78), Polonya, Portekiz, Estonya (her biri %73) ve Litvanya (%71), en düşük oranlar Macaristan (%29), Kıbrıs (25) %) ve Bulgaristan’da (%24) çıktı.

Denisova: Ukraynalı sivillere tecavüz emri bizzat Putin tarafından verildi

Aynı zamanda, Macaristan sakinleri özellikle radikal bir anti-yaptırım pozisyonunda farklılık göstermiyor. %20’si yaptırımlara karşı olmaya meyilli iken sadece %12’si karşı; ancak Bulgaristan’da yaptırımlara karşı çıkanlar çoğunluktadır. %22 yaptırımlara karşı olmaya meyilli ve %29 kesinlikle buna karşı. Kıbrıs’ta bu oranlar %19 ve %29; Yunanistan’da sırasıyla %19 ve %24’tür.

Macaristan ve Bulgaristan’da varlıklı Ruslara yönelik yaptırımlar, diğer ülkelere göre çok daha az olmasına rağmen çok daha fazla destek görüyor: sırasıyla vatandaşların %36’sı ve %33’ü tarafından tam olarak destekleniyor, ancak daha ziyade %28 ve %25’i tarafından destekleniyor.

Ancak Yunanistan ve Kıbrıs’ta, Rus oligarklarına yönelik yaptırımlar, sakinlerin en azı (sırasıyla %31 ve %25) tarafından güvenle onaylanıyor ve çoğu (sırasıyla %24 ve %25) bunlara şiddetle karşı çıkıyor.

Anket ayrıca, AB sakinlerinin %80’inin şu veya bu şekilde Ukrayna’ya mali yardım sağlanmasını desteklediğini, %67’sinin Ukrayna’ya askeri teçhizat alımı ve tedarikinin finansmanını desteklediğini, %93’ünün savaş mağdurlarına insani yardımı desteklediğini ve %89’u ise Ukrayna’dan AB’ye mülteci kabul etmesini onayladığını göstermektedir.

Pentagon, Harkov’a yönelik tehdit konusunda uyarıda bulundu

Buna ek olarak, katılımcılara AB’de Rus devlet medya yayınlarını engelleme konusunda ne hissettikleri soruldu ve %41’i açık bir şekilde onaylayanlar da dahil olmak üzere %66’sı bunu onayladı (Estonya’da %67, Polonya’da %64, Finlandiya’da %63 ve Litvanya’da %60). Yunanistan ve Kıbrıs’ta, şu veya bu şekilde bu tür kısıtlamalara karşı çıkanlar %64, Bulgaristan’da ise %59 oldu.

Anket 13-20 Nisan tarihlerinde arasında tüm AB üye ülkeleri üzerinde, her birinde bin kişi olmak üzere toplam 26 bin kişiyle görüşülmüştür (Lüksemburg, Kıbrıs ve Malta’da 500 örneklem)

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com