Zelenskiy Ukraynalılara seslendi: Nazizmi yendik, şimdi de kazanacağız

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy İkinci Dünya Savaşı’nda Nazizme Karşı Zafer Günü vesilesiyle bir konuşma yaptı. Konuşma metnini Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Büyük Ukrayna’nın yüce insanları!

24 Ağustos 2021’de tüm ülke bağımsızlığımızın 30. yıl dönümünü kutladı! Askerlerimiz, savunucularımız, askeri ekipmanlarımız Hreşçatik boyunca yürürken, ‘Myra’mız gökyüzünde uçuyordu!

Sinsi bir düşmandan daha tehlikeli bir şey yoktur, ama sahte bir dosttan daha zehirli bir şey yoktur.” Bunlar büyük Ukraynalı filozof Grigori Skovoroda’nın sözleri. 24 Şubat’ta sahte bir dostumuz Ukrayna’ya savaş açınca bu gerçeği yine anladık.

Bu iki ordunun savaşı değil. Bu iki dünya görüşünün savaşıdır. Skovoroda Müzesi’ni bombalayan ve füzelerinin felsefemizi yok edebileceğine inanan barbarlar var. Onları rahatsız ediyor. Onlara yabancıdır. Onları korkutuyor. Biz kendi yollarına giden özgür insanlarız.

Bugün bu yolda savaşıyoruz ve kimseye topraklarımızdan bir parça bile vermeyeceğiz. Bugün Nazizm’e Karşı Zafer Günü’nü kutluyoruz. Ve kimseye tarihimizden bir parça vermeyeceğiz. Hitler karşıtı koalisyondaki diğer uluslarla birlikte Nazizmi yenen atalarımızla gurur duyuyoruz. Ve kimsenin bu zaferi ilhak etmesine izin vermeyeceğiz, sahiplenmesine de izin vermeyeceğiz.

Lugansk bölgesinde okula atılan bir bomba sonucu yaklaşık 60 kişi hayatını kaybetti.

Düşmanımız, 9 Mayıs’ı ve Nazizm’e karşı kazanılan zaferi kutlamayı reddedeceğimizi hayal etti. “Denazifikasyon” kelimesinin bir şansı var. Milyonlarca Ukraynalı Nazizmle savaştı ve zorlu ve uzun bir yolculuktan geçti. Naziler Lugansk’tan, Naziler Donetsk’ten kovuldu ve Herson, Melitopol ve Berdyansk işgalcilerden kurtarıldı.

Naziler Yalta, Simferopol, Kerç ve tüm Kırım’dan kovuldu. Mariupol nazilerden kurtarıldı. Nazileri Ukrayna’nın her yerinden kovdular, ancak adını verdiğim şehirler bugün özellikle ilham verici bir şekilde işgalcileri bugün de kendi topraklarımızdan kovacağımıza inanıyorlar.

Nazizm’e Karşı Zafer Günü’nde yeni bir zafer için savaşıyoruz. Bunun yolu zor ama kazanacağımızdan şüphemiz yok. Düşmana karşı avantajımız nedir? Tek bir kitap var ve buna göre daha akıllıyız. Bu, Ukrayna tarihi üzerine bir ders kitabıdır. Tüm düşmanlarımız doğru sonuçları okuyup çıkarabilseydi, kederi bilemezdik.

24 Şubat’ta Rusya bir saldırı başlattı. Aynı şekilde tepki gösterdik. Topraklarımıza gelen her işgalciye karşı aynı şekilde davranılıyor. Farklı savaşlardan geçtik. Ama hepsinin bir finali vardı.

Toprağımız mermi ve barutla ekildi, ancak hiçbir düşman burada kök salamadı. Düşmanın savaş araçları ve tankları tarlalarımızdan geçti ama meyve vermedi. Düşman okları ve roketleri göklerimizde uçuştu ama kimsenin mavimizi gölgelemesine izin verilmedi.

Özgür ruhumuzu bağlayacak hiçbir pranga yoktur. Özgür topraklarımızda kök salabilecek hiçbir işgalci yok. Özgür insanlarımıza hükmedebilecek hiçbir işgalci yoktur. Er ya da geç biz kazanırız. Kalabalık olsun, Nazizm olsun, birinci ve ikincinin karışımı olsun, mevcut düşmanımız olsun, biz kazanıyoruz, çünkü burası bizim topraklarımız.

Kliçko ilk kez Kiev sakinlerine “yavaş yavaş” şehre dönülebileceğini söyledi.

Çünkü birisi kralın babası için, birisi Führer için, birisi parti ve lider için savaşıyor; ancak biz Anavatanımız için savaşıyoruz. Biz hiçbir zaman kimseye saldırmadık. Hep kendimizi korumak için savaşırız. Ülkemizin özgürlüğü için. Bağımsızlığı için. Atalarımızın zaferi de boşuna değildi. Bizim için, özgürlük için savaştılar ve kazandılar. Kendi özgürlüğümüz için, çocuklarımızın özgürlüğü için savaşıyoruz ve bu yüzden kazanacağız. İkinci Dünya Savaşı’nda atalarımızın yaptıklarını asla unutmayacağız. Sekiz milyondan fazla Ukraynalının öldüğü yer burası. Ve her beş Ukraynalıdan birisi eve dönmedi. Toplamda, savaş en az 50 milyon can aldı. “Tekrar edebiliriz” demiyoruz. Çünkü ancak bir deli 2194 günlük savaşı tekrarlamak isteyebilir. Bugün Hitler rejiminin korkunç suçlarını tekrarlayan herkes Nazi felsefesini taklit ediyor, onların yaptığı her şeyi kopyalıyor. Onların katilini taklit etmeye başladığı için milyonlarca atamız tarafından lanetlenmekte. Ve bu nedenle her şeyi kaybedeecek.

Ve çok yakında Ukrayna’da iki Zafer Günü olacak. Ve geride kimse kalmayacak.

Atalarımız o zaman kazandı. Biz de şimdi kazanalım!

Ve Hreşçatik zafer geçit törenini görecek: Ukrayna’nın zaferi!

Nazizm’e Karşı Zafer Bayramınız Kutlu Olsun!

Ukrayna’ya zafer!

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com