Zelenskiy: Ukrayna, ilhak edilen Kırım’ın savaşmadan geri dönüşü için seçenekleri değerlendirmeye hazır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy: İşgal altındaki topraklarda Rus askeri seferberliği halka karşı işlenen bir suçtur

Ukrayna makamları, Kırım’ı ve Rusya tarafından işgal edilen diğer bölgeleri barışçıl bir şekilde geri almaya hazır, ancak yarımadanın işgalden arındırılmasını içermeyen barışçıl bir çözüm sadece “zaman kaybı” olacaktır.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Financial Times’a verdiği bir röportajda bunu belirterek “Bütün toprakları geri almalıyız. Çünkü bence diplomasi olmadığında gidilecek yol savaş alanıdır. Toprağınızı tamamen geri alamazsanız, savaş donmuş demektir. Yeniden başlaması an meseledi olur.” dedi…

İşgal altındaki yarımadanın Ukrayna tarafından geri alınması sebebiiyle bir tırmanış ihtimalinin dünya kamuoyunu endişelendirebileceğini anladığını vurgulayarak “Durum ve Kırım’a ne olacağı konusunda herkesin kafasının karıştığını anlıyorum. Biri bize Kırım’ı askeri olmayan yollarla işgalden kurtarmanın bir yolunu teklif etmeye hazırsa, ben sadece taraftar olurum. İşgalden kurtulmak ve Kırım Rusya Federasyonu’nun bir parçası olacaksa, o zaman kimse bunun için zaman harcamasın. Bu zaman kaybıdır.” diye ekledi.

Hollanda Parlamentosu, Rusya Federasyonu’nu terörü destekleyen devlet olarak tanıdı

Aynı zamanda Financial Times, bazı Batılı ülkelerin Ukrayna’nın Kırım’ı işgalden kurtarmaya yönelik herhangi bir girişiminin Rusya açısından tehlikeli bir tırmanışa yol açabileceğinden endişe duyduğunu yazıyor. Batı, bunun Moskova’nın nükleer silah kullanmasına bile yol açabileceğinden korkuyor.

Bunun üzerine Zelenskiy, Kırım’ın kaderinin uluslararası gündemde yükseldiğini kaydetti. Ayrıca, Rusya’nın Ukrayna sivil altyapı tesislerine yönelik saldırılarının, Kremlin’in savaşı sona erdirmek için müzakere etme niyeti olmadığını gösterdiğini de hatırlattı.

Cumhurbaşkanı ayrıca Ukrayna’nın batılı ortaklarını kritik altyapıyı korumak için daha fazla hava savunması sağlamanın yanı sıra acil durum jeneratörleri için dizel yakıt ve elektrik kesintilerini telafi etmek için ek gaz sağlamaya çağırdı.

Daha önce, Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Vladimir Gaviylov, Ukrayna kuvvetlerinin geçici olarak işgal ettiği Kırım’ı Aralık ayı sonuna kadar geri getirebileceğini ve 2023 baharının sonunda Rusya ile savaşın sona erebileceğini tahmin etmişti.

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yermak, Ukrayna’daki savaşın baharda sona ereceğine dair tahminlere şüpheyle bakıyor. Kulağa rüya gibi geldiğini düşünüyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com