Zelenskiy, Ukrayna dışına para çıkarırken yapılan ihlaller için para cezası yasasını imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, beyan edilmeyen mallar ve dövizin sınır ötesine taşınması sonucunda para cezalarını belirleyen bir yasayı ( 6051 nolu yasa tasarısı) imzaladı.

İmzalanan belge, para biriminin beyan edilmemesi ve barışçıl bir anlaşma yapma olasılığı durumunda cezaları belirlemektedir. Bazı durumlarda, gümrükte dövize el konulabilir.

Verkhovna Rada’nın web sitesindeki bilgilere göre taslak, kişi başına 10.000 Euro’dan fazla para birimi değerlerinin beyan edilmemesi durumunda idari sorumluluk oluşturuyor. Bu ihlalde beyan edilmeksizin çıkarılmasına izin verilen miktarı aşan kısmın %20’si oranında para cezası şeklinde sorumluluk öngörülmektedir.

Her gün ortalama 3 bin 292 kullanılmış araba Ukrayna gümrüklerinden geçiyor

Aynı zamanda, para cezasının ödenmesi, para biriminin gümrük sınırından belge (sertifikalar) olmadan geçmesine izin vermek için yeterli bir neden olmayacaktır.

Vergi komitesi başkanı Daniel Getmantsev daha önce yaptığı açıklamada “yalnızca yerleşik para birimi beyan etme biçimine uyulmaması durumunda %20 para cezası uygulanacaktır. Para gizli veya gümrük kontrolü dışında taşınırsa, paranın tamamına el konularak değerin %100’ü kadar bir para cezası ile karşılaşılacaktır.” dedi.

Aynı zamanda, yasa, gümrüklerle bir anlaşmanın yapılmasını da sağlamaktadır. Bu durumda failin 30 gün içinde para cezasının tamamını ödemesi gerekir. Daha sonra gümrük idaresi, gümrük kurallarının ihlalinden kaynakları işlemleri sonlandıracaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com