Zelenskiy, parlamentoda kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’ni onaylayan yasayı imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Salı günü, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Pazartesi günü meclisten geçen İstanbul Sözleşmesi’ni onaylayan yasayı imzaladı.

Zelenskiy “İmzalandı! İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanmasına ilişkin kanun. Ana içeriği basit ama son derece önemlidir. Kadınları şiddetten ve çeşitli ayrımcılıklardan koruma taahhüdüdür.” diye yazdı.

SBU, Ukrayna hükümetindeki Rus ajanlarını ifşa etti

Ukrayna’nın Avrupa değerlerini paylaştığını ve bunun için “insan hayatı ve sağlığı en yüksek değer” olduğunu da sözlerine ekledi.

Ukrayna cumhurbaşkanının basın servisi daha sonra, İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanmasının mağdurların yasal korumasını güçlendireceğini ve onlara adalete erişim sağlayacağını, sadece Ukrayna’da değil yurtdışında da şiddete maruz kalan Ukrayna vatandaşlarını koruyacağını söyleyerek “Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan yasaya göre, Ukrayna’da hiçbir ideoloji devlet tarafından zorunlu olarak tanınmamaktadır ve uygulamaya tabi değildir. Ukrayna, Sözleşmeyi Ukrayna Anayasası tarafından belirlenen değerler, ilkeler ve normlara uygun olarak uygulayacaktır. insan hakları ve temel özgürlüklerin korunması. kadın ve erkek için hak ve fırsat eşitliği, sorumlu annelik ve babalığın oluşturulması, ailenin desteklenmesi ve çocukluğun korunması.” diye açıkladı.

Verkhovna Rada, Pazartesi günü yapılan genel kurul toplantısında, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin onaylanmasına ilişkin Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından sunulan bir tasarıyı onayladı. Onay, sekiz milletvekilinin aleyhte oyuna karşı 259 milletvekili tarafından desteklendi.

Tasarıya ilişkin açıklayıcı notta, sözleşmenin onaylanmasının, insan hakları alanındaki taahhütlerine sürekli olarak bağlı kalan bir ülke olarak Ukrayna’nın uluslararası arenadaki siyasi imajını artırmaya yardımcı olacağı vurgulanıyor. Ayrıca, Ukrayna yasalarının aile içi şiddeti önleme ve bunlarla mücadele etme ve Ukrayna Ceza ve Ceza Muhakemeleri Usul Kanunlarında değişiklik yapma hükümleri, halihazırda sözleşmenin hükümlerine uyarlanmıştır.

Kiev’de sokak isimleri Rus isimlerinden arındırılıyor: Oylama sonuçları ortaya çıktı

Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açıldı. 46 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanmıştır (Ukrayna Kasım 2011’de imzalanmıştır), 2014 yılında yürürlüğe girmiştir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com