Türkiye’de tatile gidecek Ukraynalılar için önemli bilgiler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’daki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği Turizm ve Tanıtma Ofisi tarafından Türkiye’ye tatile gidecek turistler için Ukraynaca bir rehber hazırlandı. Burada yayınlanan bilgilere göre Türkiye, Ukraynalılar için COVID-19 sigortasını zorunlu tutmamaktadır. Ancak sağlık sorunları yaşamaları durumunda, tedavi giderlerini ödemek zorunda kalacaklardır. O nedenle sigorta tavsiye edilmektedir.

Ukrayna’daki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği Turizm ve Tanıtma Ofisi tarafından Türkiye’ye tatile gidecek turistler için hazırlanan sıkça sorulan soruları Türkçeye çevirerek sunuyoruz. Orijinal metne şuradan ulaşabilirsiniz.

1- Türkiye’de tatil yapmak güvenli midir?

Türkiye, turizm endüstrisindeki oteller, restoranlar ve turizm işletmeleri için uluslararası sertifika sağlayan güvenli bir turizm sistemi getirmiştir. Dünyanın önde gelen denetim kuruluşları tarafından denetlenen ve 150’den fazla standarda uygunluk sağlayan “Güvenli Turizm Sertifikası” alma hakkını elde eden otel, restoran, kafe, nakliye şirketlerinin listesi tga.gov.tr adresinde yayınlanmakta ve sürekli güncellenmektedir. . Öte yandan, 50 ve daha fazla odası olan tüm konaklama işletmeleri bu sertifikayı almalıdır. “Güvenli Turizm Sertifikası” sayesinde misafirlerimizin güvenliği için her türlü önlem alınacak ve konfordan ödün vermeden Türkiye’de güvenli bir tatil geçirebilecekler.

2- Türkiye’ye girişte ‘covid-19 sigortası’ zorunlu mudur?

Ukrayna’dan Türkiye’ye giden Ukraynalılar genellikle bir tur paketi ile tatile gitmektedir. Tur operatörlerinin sattığı tur paketi içerisinde genellikle sağlık sigortası dahildir. Tur paketini satın alan kişi, tur operatöründen sigortanın kapsamı ve diğer ayrıntılarını ve bu sigortanın Covid-19 tedavisini kapsayıp kapsamadığını öğrenebilir.

Turistler ayrıca ülkelerinden bireysel olarak sigorta satın alabilir. Yurtdışında seyahat ve tatil yaparken bu sigortanın Covid-19 tedavisini kapsayıp kapsamadığını sigorta acentesine danışmak gerekmektedir.

Turist, bir tur operatöründen veya bağımsız olarak bir sigorta almamışsa veya sigortası Covid-19 tedavisini kapsamıyorsa, online olarak sigorta satın alma olanağına sahiptir. Sigorta poliçesi, Türkiye’ye bilet satan havayollarının web sitelerinden veya pasaport kontrolünden önce kurulan satış noktalarından da satın alınabilir. Bu sigorta, Covid-19 nedeniyle yatarak tedavi sırasında oluşabilecek maliyetleri karşılamaktadır. Bu tür bir sigorta satın alabileceğiniz yerler ve sigorta hakkında daha ayrıntılı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz 

Turistler Türkiye’ye sigortasız seyahat edebilir, ancak sağlık sorunları yaşamaları durumunda tedavi için ödeme yapmak zorunda kalacaklardır. Bu nedenle, turistlerin Covid-19 tedavisinin maliyetini kapsayan sigorta satın almaları şiddetle tavsiye edilir.

3- Türkiye’ye girişte bir form doldurmam gerekiyor mu?

Türkiye’ye giriş yapan herkesin seyahat bilgileri ve nerede bulunacakları hakkında bilgi içeren bir form doldurmaları ve pasaport kontrol personeline teslim etmeleri gerekmektedir. Bu formlar uçakta veya inişten sonra havalimanındaki standlardan elde edilebilir. Bu formu okunaklı ve boşluk bırakmadan doldurmak önemlidir.

4- Türkiye’ye varışta test ve kontroller yapılıyor mu?

Türkiye’ye giren tüm yolcular ateş ölçümünden geçirilmektedir. Havaalanlarında bulunan test merkezlerinde 37.8 veya daha yüksek bir sıcaklığa sahip olan veya hastalığın semptomlarını gösteren yolcular, 2 saat içinde sonucu veren Covid-19 için ücretsiz bir teste alınırlar. Test sonucu negatif çıkan yolcular konaklama yerine gidebilirken, pozitif sonucu olan kişiler ayrıntılı bir muayene için bir sağlık kurumuna götürülecektir.

 5- Covid-19 için pozitif test çıkarsa, ne olacak?

Bir tıbbi tesiste yapılan muayeneden sonra doktorlar iki seçenek önerebilir. Enfekte bir turistin hastaneye yatırılmasının gerekli olmadığını düşünürse ve gerekirse eşlik eden kişileri, otelindeki özel odalarda tek başına kalması için zorlayabilirler.

Türkiye’de, 50 veya daha fazla odaya sahip tüm oteller, her 50 oda için 1 odayı özel yalıtımlı olarak düzenlemek zorundadır. Semptomları olan ve gözlem altında tutulacak turistlerin tecrit süresi otelde kaldıkları süreyi aşarsa, bu tür misafirlerin yanı sıra ailelerinin ve refakatçilerin izolasyon süresi içindeki maliyeti, sigortanın bir parçası olarak otel tarafından sağlanacaktır. Bu konuda bilgi konaklama yapılacak otellerden edinilebilir.

6- Kendisi COVID-19 testi yaptırmak isteyen, bunu yapabilir mi?

İsteyenler, Covid-19 testini Antalya, İstanbul ve Dalaman gibi havalimanlarındaki test merkezlerinde veya şehirlerdeki çeşitli laboratuvarlarda ücretli olarak alabilirler. Sonuçları yaklaşık 2 saat içinde verilecek testin maliyeti 110 Türk lirasıdır (15 Euro).

Türkiye’ye turizm amaçlı girme ile ilgili sorularınızı Ukrayna’daki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği Turizm Ofisi’nin Facebook sayfasından  iletebilirsiniz.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com