Zelenskiy, Lukaşenko’ya: Belarus’tan Ukrayna’ya füzeler, uçaklar ve helikopterler istemiyorum

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Zelenskiy, Lukaşenko ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada “Belarus’tan Ukrayna’ya füzeler, uçaklar ve helikopterler istemiyorum. Askerlerin Belarus’tan Ukrayna’ya gitmesini istemiyorum. Ve bana bunun güvencesini verdi.” dedi.

Vladimir Zelenskiy’nin Aleksander Lukaşenko ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası halka hitaben yaptığı konuşmanın metnini Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Aleksander Lukaşenko ile bir telefon görüşmesi yaptım. Onunla iki yıldır konuşmadık. Ve bugün onunla uzun süre, çok nesnel bir görüşme gerçekleştirdim.

Ona çarpışmamızın imkansızlığını ayrıntılı olarak anlattım. Belarus’tan Ukrayna’ya füzelerin, uçakların, helikopterlerin uçmasını istemiyorum. Askerlerin Belarus’tan Ukrayna’ya gitmesini istemiyorum. Ve, kendisi bana bunun garantisini verdi.

Cumhurbaşkanı olarak görevim devletimizi korumaktır. Ve bu zor günlerde, bu görevi nasıl yaptığımızı gördünüz.

Aleksander Lukaşenko, Ukrayna ve Rus delegasyonlarıyla Pripyat Nehri üzerinde görüşmemi istedi. Hiçbir koşul olmadan görüşeceğimizi vurguladım.

Açıkça itiraf edeceğim, her zaman olduğu gibi: Bu toplantının sonucuna pek inanmıyorum, bırakın denesinler. Böylece hiçbir Ukrayna vatandaşı, Cumhurbaşkanı olarak, küçük ama yine de bir şans varken savaşı durdurmaya çalışmadığımdan şüphe duymasın istedim.

Ve heyetimiz oradayken, cumhurbaşkanı burada, cumhurbaşkanlığı ofisi başkanı burada, başbakan burada, ordu burada, genelkurmay başkanı burada. Hepimiz devletimizi ve sınırlarımızı savunacağız.

Hedefimize ulaşmak için hepimiz pragmatik davranmalıyız. Ve hedefimiz toprak bütünlüğümüzdür. Durumumuzu yüzde yüz gördünüz. Bu, ulusal devlet olmanın koşulsuz korunmasıdır.

Şu anda motivasyonumuz için. Ordumuzun para için değil, bugün için, yarın için savaştığı açıktır. Ve hepsi dün olanlardan çok sert bir şekilde sorumlular.

Ancak bugün herkes için en önemli şeyin asker olmak, vatanı savunmak olduğunu anlamalıyız. İşte bu yüzden devletin bu görevi yerine getirenler için düzgün bir şekilde ödeme yapmasını gerçekten istiyorum.

Ellerinde silah bulunan askerlerimize ayda yüz bin grivna ödeyeceğiz. “Teşekkür ederim” demek için değil. Ve ülkenin onlara kesinlikle minnettar olduğunu bilmelerini sağlamak için. Ve bu savaş bitene kadar böyle olacak.

Ve son olarak. Dün maalesef “Rüyamızı” kaybettik. Ama eski “Rüya”. Ve şimdi yeni bir tane inşa ediyoruz.

Ukrayna’nın zaferine!

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com