Zelenskiy konuştu: Rusya’nın kendi hatalarından kaynaklanan hasarı azaltması için tek şansı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy geç saatlerde ulusa seslenerek Ukrayna için barış ve güvenlik üzerine yapılacak görüşmelerin, Rusya’nın kendi hatalarından kaynaklanan hasarı azaltması için tek şansı olduğunu vurguladı.

Bu konuşmanın metnini Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Herkese iyi akşamlar.

Genellikle bu mevsimde şunu derdik: bahar geldi.

Ve şimdi, savaş geldi diyoruz.

Ama yine de kesinlikle bunu da atlatacağız. Çünkü biz özgür bir ülkenin özgür insanlarıyız!

Bugün, hükümet yetkilileri gümrükleri tamamen sıfırlama kararı aldı.

Savunmamız ve halkımız için gönderilecek mallar, fizik yasalarının izin verdiği kadar kolay bir şekilde Ukrayna’ya ithal edilecek.

Tüm bürokrasiyi, tüm evrakları, ayrıca KDV’yi, vergiyi, tüm gümrük ödemelerini kesinlikle kaldırıyoruz.

Amaç kesinlikle açıktır: Malların tedarik hızındaki insan müdahalesinin getirdiği yavaşlığı ortadan kaldırmak. Şu anda bu çok gerekli bir durumdur.

Ukrayna Verkhovna Rada Başkanı Ruslan Stefançuk ve ilgili komiteler, milletvekillerimizin yenilikleri desteklemesini sağlamak için çalışıyor. Bunun ülke savunması, sıkıyönetim sırasında normal bir yaşamı devam ettirebilmek adına gerekli bir karar olduğunu vurguluyorum.

Ve bazı milletvekillerine bu konuda spekülasyon yapmamalarını rica ediyorum. Bu bizim devletimiz için. İktidar ya da muhalefet için değil. Hepimiz Ukrayna için, halkımız için birlik içinde çalışmalıyız.

Hükümetin bir diğer önemli çalışma alanı da çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalılara yardım edebilmektir.

Bakanlar Kurulu’na bu tür kişilere, vatandaşlarımızı desteklemek için kapsamlı bir program geliştirmesi talimatını verdim. Savaş yüzünden evinden mahrum kalan herkese. Bu programın ana hatları zaten elimizde. İlk destek finansaldır. Tüm yerinden edilmiş kişiler için devlet desteği. Yetişkinler ve çocuklar. Geçici olarak bulundukları yerde bu insanlara devlet desteği. Her insanın, her ailenin yaşam için gerekli olan temel destek.

İkinci bileşen konuttur. Hükümet şu anda barınma için somut teklifler hazırlıyor. Ayrıca savaştan sonra yıkılan konutların yeniden inşasını da organize ediyor.

Üçüncü bileşen daha az önemli değildir. Bu, savaşın olduğu bölgelerden veya geçici işgal edilen bölgelerden gelen insanları barındıran ailelere destektir. Asgari olarak, göçmenlerin kalış dönemlerinde ilgili kamu hizmetleri bedelleri kendilerine geri ödenecektir.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, vatandaşlarımızı desteklemek için böylesine kapsamlı bir programın tüm detaylarını yakında açıklayacak.

Ukrayna’ya insani yardımın ulaştırılmasıyla ilgili tüm konuları düzenlemek için bir koordinasyon merkezi kuruldu. Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yermak başkanlığında, Ukrayna büyükelçileriyle, başta ülke içinde yerinden edilmiş kişilere yardım olmak üzere Ukrayna’ya insani yardım malzemelerinin tedarikini yoğunlaştırmak için bir toplantı yapıldı.

Ayrıca hükümete, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile birlikte 24 Şubat’tan sonra yurt dışında bulan ve devletimizin ve uluslararası kuruluşlarımızın ilgisine muhtaç olan vatandaşlarımıza yardım etmesi talimatını verdi.

Bugün Ukrayna’da yedi insani koridor vardı. Altısı Sumi bölgesinde, biri de Donetsk bölgesinde. Mariupol kuşatmasından 9000’den fazla insan sınır dışına çıakrtıldı edildi. Toplamda 180.000’den fazla Ukraynalı insani yardım koridorları kullanılarak kurtarıldı. Yüzlerce ton temel gıda teslim edildi.

Ancak işgalciler çoğu bölgede çevredeki şehirlere insani yardım tedarikini engellemeye devam ediyor. Bu tamamen bilinçli bir taktiktir. Ukrayna şehirlerindeki insani felaketi, Ukraynalıların işgalcilerle işbirliği yapması için bir “argüman” haline getirmek için kesinlikle her şeyi yapmaları konusunda açık emirleri var.

Bu bir savaş suçudur. Bundan onlar sorumlu olacak. %100. Bu emirleri veren her Rus ve bu emirleri yerine getiren her Rus askeri belirlenecek. Ve Lahey’e zorunlu tek yön bileti alacaklar. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin bulunduğu yerde.

Sivillerin Rus bombardımanından ve bombalarından saklandığı Mariupol’da işgalciler tarafından tahrip edilen drama tiyatrosunun enkazından insanlar kurtarılmaya devam ediyor. 130’dan fazlası çıkarıldı. Ağır yaralılar var. Ancak şu anda ölülerle ilgili bir bilgi yok.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin cesareti ve profesyonel eğitimi sayesinde işgal güçleri neredeyse her yönden durduruldu.

Harkov bölgesinde şiddetli çatışmalar, özellikle İzyum yakınlarında şiddetli. Rus birlikleri zaten oradaki eğitim merkezlerinden insanları çıkarttı.

Kiev bölgesi, Sumi bölgesi, Çernigov bölgesi, devletimizin güneyinde, ordu işgalcileri durdurdu. Rus ordusunun devletimizi ele geçirmeye yönelik ilk planı başarısız oldu. Ve görünüşe göre bizimle başka neler yapılabileceğini bilmiyorlar. Görünüşe göre askeri komutanları, siyasi liderliklerine, bizi ve Ukrayna’yı tüketmek için zalimce ve yanlış taktiklerden başka bir şey öneremiyorlar. Sürekli saldırılara ek olarak sivil halka, barışçıl şehirlere, insanlara, çocuklara, roketler gönderiyor, hava bombardımanı yapıyorlar. Askeri olmayan evler, hastaneler, okullar, kiliseler şeklinde altyapıyı yıkıyorlar.

Ancak ordularının bu taktiği, Rus devletinin durumunu daha da kötüleştiriyor. Giderek daha yıkıcı yaptırımlara yol açıyor. Savaş karşıtı koalisyonumuza yeni üyelerin katılımını teşvik ediyor. Rusya’ya baskı yapmak için her zaman tarafsız kalmaya çalışan devletleri bile bizimle birleştiriyor.

Bu nedenle, barış, bizim güvenliğimiz, Ukrayna için, anlamlı gecikmeden yapılacak müzakereler, Rusya’nın kendi hatalarından kaynaklanan zararını azaltması için tek şansıdır.

Zelenskiy, Rus askerlerin annelerine seslendi: Çocuklarınızın hayatta olup olmadığını kontrol edin!

Biz her zaman müzakerelerde ısrar ettik. Her zaman diyalog önerdik, barış için çözümler sunduk. Sadece 23 gün süren işgal süresinde değil.

Ve şimdi herkesin beni dinlemesini istiyorum, özellikle Moskova’da. Buluşma zamanı. Konuşma zamanı. Ukrayna için toprak bütünlüğünü ve adaleti yeniden sağlamanın zamanı geldi. Aksi takdirde, Rusya’nın kayıpları öyle olacaktır ki, birkaç nesil bunları yüklenmek zorunda kalacaktır.

Bugün Moskova’da Kırım’ın işgalinin yıldönümü ile ilgili birçok söz duyuldu. Büyük bir miting yapıldı. Ve bir ayrıntıya dikkat etmek istiyorum. Rusya’nın başkentindeki mitinge toplamda yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı bildirildi. 100,000’i sokaklarda, yaklaşık 95,000’i stadyumda.

Yaklaşık olarak aynı sayıda Rus askeri Ukrayna’nın işgaline katıldı.

Moskova’daki o stadyumda 14,000 ceset ve on binlerce yaralı ve sakat olduğunu hayal edin. Halen bu işgal çok fazla Rus kaybı devam ediyor.

Bu savaşın bedeli. Üç haftadan biraz fazla. Savaş bitmeli.

Ukrayna’nın önerileri masada.

Önümüzdeki günlerde dünya halklarına Ukrayna için barış çağrısında bulunmaya devam edeceğim. İleride İsviçre’ye, halkına ve devlete çağrım olacak.

İsrail, İtalya ve Japonya için de planlamalarımız var. Dünya Ukrayna’nın tutumunu görüyor. Dünya bizim savunucularımızı, Ukrayna’nın savunucularını destekliyor.

Bugün, güçlü Mariupol’umuzun her savunucusuna içten ve samimi şükranlarımı sunmak istiyorum. Ukrayna tarihinin en büyük sınavını yaşayan kahraman şehrimiz.

  1. Deniz Tugayı.
  2. Deniz Taburu.
  3. Deniz Taburu.

Ulusal Muhafızın 12. Tugayı.

Ve özel amaçlı “Azov” un ayrı bir müfrezesi.

Mariupol’un tüm savunucularının her birine minnettarım. Ukrayna’yı savunan herkese minnettarım.

Ayrıca Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanının talebi üzerine 36. Deniz Tugayı Komutanı Albay Baranyuk Volodomir Anatoliyoviç’e Ukrayna Kahramanı unvanını vermeye karar verdik.

Ve özel kuvvetler “Azov” un ayrı bir müfrezesinin komutanı Binbaşı Prokopenko Denis Gennadiyeviç’e . Cesareti için, düşman saldırılarını püskürtmek için etkili eylemleri için, kahraman şehir Mariupol’un savunmasında yaptıkları için.

Tüm kahramanlarımıza zafer diliyorum!

Ukrayna”nın zaferine!

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com