Zelenskiy, Batı’nın rafinerilere yönelik saldırılara karşı tepkisine: Harkov’a gelsinler, bir baksınlar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Uluslararası kuruluşların Rusya’daki petrol rafinelerine dönük saldırılara tepki göstermeleri üzerine Harkov’a gelip insanların nasıl elektriksiz ve susuz yaşadıklarını gördükten sonra Rusya topraklarına yapılan saldırıları kınayabileceklerini belirtti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ile düzenlediği ortak basın toplantısında  konuşan Zelenskiy, “sürekli bir şeyleri kınayan çeşitli uluslararası kuruluşlara” teşekkür ederek “Ve Ukrayna’ya yönelik saldırıları gerçekten kınamaları ve bu saldırılara odaklanmaları önemli. Ayrıca, bazıları petrol rafinerilerine (örneğin, Rusya Federasyonu topraklarında), altyapı tesislerinin bulunduğu geçici olarak işgal edilmiş bölgelerdeki saldırılara ve Rusya Federasyonu’nun askeri havaalanları ve yakalanan Ukraynalılara kınama gönderiyor. Bana öyle geliyor ki, sonuçta Harkov’da nasıl hayatta kalınacağını, insanların elektriksiz ve susuz nasıl yaşayabileceğini anlamak için, öncelikle gelip orayı görmeleri ve sonra yargılamaları gerekiyor. Rusya güç dışında hiçbir şeyden anlamıyor.” dedi.


Rusya’daki hedeflere yönelik saldırılara tepki

BM’nin, 2 Nisan’da Ukrayna insansız hava araçlarının Tataristan’daki Şahed üretim tesisine düzenlediği saldırıyı kınadığını hatırlatalım. Yetkililer, askeri-endüstriyel kompleks üzerinde faaliyet gösteren işletmeyi “sivil altyapı” olarak adlandırdı.

Mart ayının sonunda Financial Times, ABD’nin Ukrayna’ya Rus enerji altyapısına yönelik saldırıları durdurma çağrısında bulunduğunu bildirdi. Washington, Rus rafinerilerine yönelik saldırıların dünya petrol ve benzin fiyatlarında artışa yol açabileceğinden korkuyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ancak bundan sonra Rus rafinerilerine yönelik saldırılar devam etti. Özellikle 2 Nisan’da Ukrayna, insansız hava araçlarını kullanarak Rusya topraklarına geniş çaplı bir saldırı başlattı. Tataristan’da Rusya’nın üçüncü büyük petrol rafinerisi ve Şahed üretim tesisi hasar gördü.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com