ISW: Rusya, Ukraynalı savaş esirlerinden oluşan bir taburu cepheye konuşlandırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ruslar, Kırım'a giden kara koridorunu korumak için birliklerini Zaporoje'ye nakletti

Rusya Federasyonu Cenevre Savaş Esirleri Sözleşmesini ihlal ederek resmi olarak Ukraynalı mahkumlardan oluşan bir taburu cepheye konuşlandırdı.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün (ISW) raporunda belirtildiğine göre, Rusya, Ukraynalı savaş esirlerinden oluşan bir taburu resmi olarak Ukrayna’daki cephe hattına konuşlandırdı ve bu da Rusya’nın savaş esirlerine ilişkin Cenevre Sözleşmesi’ni çok sayıda bariz şekilde ihlal ettiğini doğruladı. Rus devlet kontrolündeki yayın organları RIA Novosti ve Rossiya-1, 28 Aralık’ta Ukraynalı savaş esirlerinden oluşan ve Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) İçişleri Bakanlığı “Kaskad” oluşumuna bağlı “Bogdan Khmelnitsky” taburundan askerlerin yer aldığını bildirdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bir gün önce Rus medyası, taburun Rusya Federasyonu’ndaki ceza kolonilerinden yaklaşık 70 Ukraynalı savaş esirini toplayıp eğitime gönderdiğini ve Kasım ayı başlarında bunları batı Donetsk bölgesine teslim ettiğini bildirmişti.

ISW uzmanlarına göre, Bogdan Khmelnytsky taburunda Ukraynalı savaş esirlerinin kullanılması Cenevre Savaş Esirleri Sözleşmesinin ihlalidir. Belge, esirleri yakalayan makamların nezdinde askeri faaliyetlerde kullanılmasını yasaklıyor ve ayrıca “hiçbir savaş esirinin, hiçbir zaman bir muharebe bölgesinde ateşe maruz kalabileceği yerlere gönderilemeyeceğini veya alıkonulamayacağını” belirtiyor.

Ayrıca bir savaş esirinin “sağlıksız veya tehlikeli nitelikteki işlerde çalıştırılmaması” gerekir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com