Yetkililer Ukrayna ordusunun kayıpları hakkında ne zaman konuşacak? (Tartışma)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Askerlik hizmetinden sorumlu 500 bin kişinin seferber edilmesi ve yetkililer arasında bu konuda normal iletişimin olmayışı, askeri kayıplar konusunda siyasi spekülasyonlara yol açıyor. Muhalefet, yetkililerle açık bir görüşme yapılması gerektiği fikrini topluma aktarıyor. Odak noktası, Ukraynalıların Rusya ile savaşta kaybettikleri kayıplar hakkında bilgi sahibi olmaları gerekip gerekmediği.

Focus’ta Maksim Mukhin Ukrayna’nın kayıplarının açıklanması çerçevesinde dönen tartışmayı yazdı.

Ukrayna ordusunun askeri kayıpları öyle ya da böyle Ukrayna medyasında ve sosyal ağlarda yer alıyor. Hararetli tartışmalara neden olmakta ya da dikkat ona odaklanmazsa susulmaktadır. Bu tür bilgilerin ilk kaynağı, Ukrayna’daki savaşın sadece trafik üreten bir konu olduğu Batılı yayınlar oldu. Bir şekilde bu rakamlar daha sonra Ukrayna medyasında da görünür oluyor. Ağustos 2023’te The New York Times, Ukrayna’nın 70 bin askeri ölü, 100-120 bin yaralı kaybı olduğunu, Rus tarafının kayıplarının ise sırasıyla 120 bin ve 170-180 bin olduğunu yazmıştı. Bu rakamlar, adı açıklanmayan Amerikalı yetkililerden alınan içeriden alınan bilgilere dayanıyordu.

Yayına yanıt olarak Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Ukrayna ordusunun büyüklüğünü kayıplarıyla karşılaştıramayacakları için muhtemelen yazarlarının konuyu iyi anlamadıklarını söyledi.

The Economist ise rakamını 190 bin olarak veriyor. Bunun 70 bini telafisi mümkün olmayan kayıplar, 120 bini de yaralı.

Ukrayna’nın cephedeki kayıpları nedir?

Garip bir şekilde, Ukrayna’nın kayıplarına ilişkin rakam ilk kez Batılı bir politikacıdan geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kasım 2022’nin sonunda, bazı tahminlere göre 20 binden fazla sivilin ve 100 bin Ukraynalı askeri personelin öldürüldüğünü bildirdi. Daha sonra Avrupa Komisyonu basın servisi bu mesajı düzenleyerek verilerin açık kaynaklardan kullanıldığını açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı işgalinin başlangıcında, askeri-politik liderlik halka karşı çok daha açıktı. İşgalin hemen ertesi günü Zelenskiy, 137 askeri personelin öldürüldüğünü, Mart ayında bu rakamın 1,300 askeri personel olduğunu, ertesi ay ise 2.5 ila 3 bin askeri personelin bulunduğunu ve 10 bine kadar askeri personelin yaralandığını açıkladı.

Yıl sonunda bu rakam yaklaşık on bin civarındaydı. Daha sonra iletişim konusunda değişiklikler yapıldı, yetkililer bu konu hakkında yorum yapmayı bıraktı. Hatta sıkıyönetim sırasında ölen ve yaralanan Ukraynalı askeri personelin sayısının devlet sırrı olduğu hatırlatıldı. Kayıplarla ilgili verilerin yalnızca işgalin başlangıcında, saklanacak hiçbir yerin olmadığı ve ekipman konvoylarının imhasına ilişkin görüntülerin dünya medyasına yayıldığı Rusya Federasyonu’nda da durum benzer.

Cumhurbaşkanı Zelenskiy, 2023 yılında Kasım ayında ABD’ye yaptığı ziyarette konuyu yalnızca bir kez gündeme getirmişti. Daha sonra devlet başkanı bunların düşmanınkinden beş kat daha küçük olduğuna dair güvence verdi. Ancak bu, askerlikle yükümlü 500 bin kişinin seferber edilmesi ve yeni seferberlik faaliyetlerine ilişkin yasanın çıkması üzerine konuyu yoğunlaştıran diğer politikacıları ikna etmemektedir.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre bölgesel savunma taburunda görev yapan ve daha sonra sağlık nedenleriyle terhis edilen eski Başsavcı Yuriy Lutsenko, yetkilileri kayıpların boyutuyla ilgili gerçeği söylemeye çağırdı: “Dürüstçe şunu söylememiz gerekiyor: Şu anda bahsettikleri 500 bin, aylara bölünürse ayda 30 bin. O zaman cephede neler olduğunu kabaca anlayacağız. Öldüler, ağır yaralandılar. Ve insanların da yardıma ihtiyacı var. Gerçeği söylemek gerekirse eminim ki Ukraynalılar bu gerçeği hak ediyor.”.

Lutsenko’nun uzun süredir Ukrayna’nın beşinci cumhurbaşkanı ve şimdi de halkın yardımcısı Petro Poroşenko‘nun müttefiki olduğunu hatırlamakta fayda var.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kayıpları hakkında konuşmaya değer mi?

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı günlük raporunda düşman kayıplarına ilişkin bilgi veriyor. Aynı veriler Rus tarafı tarafından, Ukrayna tarafındaki kayıp ve ekipman sayısıyla ilgili büyük ölçekli yalanlar nedeniyle uzun süredir itibarını zedeleyen Igor Konaşenkov’un ağzından yayınlanıyor. Durumu bir şekilde düzeltmek için Savunma Bakanı Sergey Şoygo raporlara dahil olmaya başladı ancak bu bile dezenformasyonun boyututunu azaltmadı.

Siyasi uzman Oleg LesnoyKayıplar konusuna ilgi duyan herkes bağımsız olarak araştırma yapıp sözde ‘savaş matematiği’ kullanarak bu rakama ulaşabilir. Tarafların saldırı veya savunma sırasındaki kayıplarının belirli oranları vardır, kayıplarla ilgili günlük raporlar bulunur. Rus ordusunun ilgili rakamına biz de ulaşabiliriz.” dedi.

Ukrayna, halkının artık “yetişkinlere yönelik bir sohbete” hazır olmadığına inanıyor ve kayıplar ve düşmanlıkların gidişatı hakkında bilgi verilmeyen İsrail’i örnek olarak gösteriyor.

Aynı zamanda, Rusya ile geniş çaplı bir savaşın üçüncü yılının başında, Birleşik Teleton’dan sadece olumlu haberlere değil, halkla yeni bir diyaloğa ihtiyaç var. İnsanlar, kural olarak gerçek durumdan uzak olan alternatif kaynaklarda bilgi aramaya başladığında ters etki yapabilir.

Uygulamalı Siyasi Araştırmalar Merkezi “Penta” Yönetim Kurulu Başkanı Vladimir Fesenko, genel tarihsel ilkelerin olduğunu hatırlatıyor: Savaşın bitiminden sonra tüm kayıplar hakkında konuşmak, aksi takdirde bunun ordunun ve toplumun moralini bozmanın en iyi yolu olduğunu hatırlatıyor. Ona göre Ukraynalı siyasetçiler devletin partiden üstün olması gerektiğini unutmaya başladı ve dışarıdan bakıldığında bazı siyasetçiler için Zelenskiy ile mücadelenin Putin ile olan savaştan daha yüksek olduğu görülüyor.

Fesenko “Lutsenko’nun bahsettiği gibi düzenli kayıplar vermiş olsaydık, uzun zaman önce bir ordumuz olmazdı. Hatta belirli dönemlerde, örneğin Bahmut savaşlarında veya Güney’deki karşı saldırıda, kayıpların büyük olduğunu ancak siyasetçilerin bahsettiği türden bir şey değil. Bu tür açıklamalar sorumsuzca ve devlete zarar veriyor ve kamuoyunu olumsuz etkiliyor.

Ukrayna Ulusal Muhafızları’nın yedek binbaşısı askeri analist Aleksey Getman, Ukrayna toplumunda iki yıl süren savaş sırasında bunun çok uzak bir yerde olduğuna dair pek çok olumlu haberin geldiğini açıklıyor. Yalnızca son füze saldırıları sivilleri savaşın hâlâ devam ettiği gerçeğine döndürdü. Onun öznel görüşüne göre, tıpkı düşman gibi Ukrayna’nın da kayıplara uğradığı bir sır değil, ancak kayıpları adlandırmak doğru ve yerindedir.

Getman “Bu benim toplumla samimi bir görüşmeye ihtiyacımız olduğu yönünde kişisel görüşüm. Bu bizim bağımsızlık ve varoluş savaşımız, dolayısıyla bilgi yakında nasıl kazanacağımızla ilgili değil, olayların gerçek durumuyla ilgili olmalı. Bana göre , kayıplarla ilgili durumu açmamız gerekiyor, belki bu toplumu harekete geçirecek ve askerden kaçanlara karşı tutumu değiştirecektir. Belirsiz bir anlayış ve tutum olmamalıdır; silahlarla savunma yapabilen herkes bunu yapmalı” diyor.

Oleg Lesnoy’a göre, kayıpların resmi rakamı toplumun moralini daha da bozacak ve politikacılar onu kendi amaçları ve savaşı sürdürmenin tavsiye edilebilirliği konusundaki tartışmalar için “yağmalayacak”. Dolayısıyla Rusya Federasyonu ile uzlaşma ihtiyacından bahsetmek çok da uzak değil.

Lesnoy “Şimdi bu, seferberlik ve kayıplar konusunda abartı yapan, ancak herhangi bir ayrıntı vermeyen politikacıların ahlaki sorumluluğudur. Düşman bizi yakalarsa durumun daha da kötü olacağını ve seferberliğin yalnızca farklı bir sistemde aynı olacağını herkes anlamalıdır.” şeklinde dikkat çekiyor.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com