Polonyalıların Ukraynalı mültecilere karşı tutumu zaman geçtikçe kötüleşiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Polonyalıların Ukraynalı mültecilere karşı tutumu giderek değişiyor. Çoğunluğun Ukraynalılara karşı iyi niyeti olmasına rağmen, olumsuz tutumlara sahip kişilerin oranı giderek artıyor.

Polonyalı Yavp sitesi Polonyalıların Ukrayna’daki savaştan kaçan mültecilere karşı tutumlarını hangi nedenlerle değiştirdiğini bildiriyor.

Polonya’nın Karpach kentinde düzenlenen Ekonomik Forum sırasında kamuoyuna açıklanan Personal Service şirketinin araştırmasına göre geçtiğimiz yıl Polonyalıların dörtte biri Ukraynalılara karşı tutumunu olumsuz yönde değiştirdi.

Raporda “Polonyalıların %56’sı geçen yıl Ukraynalılara karşı tutumlarını değiştirmedi. Öte yandan katılımcıların %26’sı Ukraynalılara karşı tutumlarının kötüleştiğini itiraf ediyor.” denildi.

Ankete yanıt verenlerin çoğunluğunu 25-34 (%33) ile 18-24 ve 35-44 yaş aralığındakiler (her biri %30) oluşturuyor ve mültecilere sıcak bakmıyor.

Veriler 2023 başındaki çalışmayla karşılaştırıldığında olumsuz duyguda kademeli bir artış görülebiliyor. O dönemde ankete katılanların %14’ü Ukraynalılara karşı olumsuz bir tutum sergilerken; bu oran 2022 sonuna göre %4 daha fazlaydı. Yeni bir ankette katılımcıların %17’si Ukraynalılara karşı olumsuz tutumlarını belirtti.

Polonyalıların savaştan kaçan mültecilere daha kötü davranmaya başlamasının nedenleri arasında şunlar kaydedildi:

  • Polonya’dan yüksek yardım talepleri var (%67);
  • Ukrayna vatandaşlarına sağlanan sosyal yardımlar çok uzun sürüyor ve çok fazla (%36);
  • Ukrayna’ya yapılan yardım nedeniyle Polonya’nın Rusya ile çatışmaya girebileceğinden korkuyor (%14).

Uzmanlar, bu durumu “Ukrayna’daki savaşla ilgili maliyetlerin Polonyalıların yüksek enflasyonla ve artan kredi ödemeleriyle karşı karşıya olduğu bir dönemde ortaya çıkması durumu daha da kötüleştiriyor. Bu hayal kırıklığı, yardım etme isteğinin azalması anlamına geliyor. Üstelik ne zaman savaş sona erecek ve dolayısıyla Ukraynalıların desteklenmesine ne kadar süre ihtiyaç duyulacak, bilinmiyor.” şeklinde açıklıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com