Vladimir Zelenskiy’nin ABD Kongresi’nin ortak oturumunda yaptığı konuşma

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ABD Kongresi’ne hitap etti. Zelenskiy’nin konuşmasını Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Sevgili Amerikalılar!

Tüm eyaletlerde, şehirlerde ve topluluklarda, özgürlük ve adalete değer veren herkes. Tüm şehirlerimizde ve her ailede bulunan Ukraynalılarla aynı şeyi takdir ediyorlar. Saygı ve şükran sözlerimi bugün her Amerikalı duysun istiyorum!

Sayın Başkan Yardımcısı, Ukrayna’ya yardım etme çabalarınız için teşekkür ederim!

Sayın Başkan, tam ölçekli bir savaş sırasında cesurca Ukrayna’yı ziyaret ettiniz! Teşekkürler!

Burada olmak büyük bir onur ve ayrıcalık!

Her iki partiden de Kiev’de bulunan değerli Kongre üyeleri! Her iki partiden de değerli Kongre üyeleri ve senatörler. Kimler gelecekte Ukrayna’yı ziyaret edecekler, bundan eminim! Diasporamızın burada bulunan ve ülke genelinde bulunan değerli temsilcileri! Sevgili gazeteciler!

Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nde bulunmak ve size ve tüm Amerikalılara hitap etmek benim için bir onurdur.

Tüm engellere ve kasvetli senaryolara rağmen Ukrayna düşmedi. Ukrayna yaşıyor ve savaşıyor.

Ve bu, ilk ortak zaferimizi sizinle paylaşmak için bana iyi bir sebep veriyor. Tüm dünyanın bakışına göre savaşta Rusya’yı yendik. Korkumuz yok. Ve dünyadaki hiç kimse bu korkuya sahip olmamalı.

Ukraynalılar kazandı ve bu bize dünyanın hayran olduğu cesareti veriyor. Amerikalılar kazandı ve bu nedenle küresel toplumu özgürlüğü ve uluslararası hukuku savunmak için birleştirmeyi başardınız. Avrupalılar kazandı, bu yüzden Avrupa artık tarihinin herhangi bir döneminden daha güçlü ve daha bağımsız… Rus tiranlığı üzerimizdeki hakimiyetini kaybetti ve bir daha asla düşüncelerimizi etkilemeyecek.

Ancak Küresel Güney ülkelerinin de böyle bir zafere ulaşmasını sağlamak için her şeyi yapmalıyız.

Biliyorum: Ruslar da ancak kafalarında Kremlin’i yendiklerinde özgürlük şansına sahip olabilirler.

Ama savaş hala devam ediyor. Ve Kremlin’i savaş alanında da yenmeliyiz.

Bu sadece toprak için değil, Avrupa’nın şu ya da bu kısmı için bir savaş. Bu sadece Ukraynalıların veya Rusya’nın fethetmeye çalıştığı diğer insanların yaşamı, özgürlüğü ve güvenliği için bir savaş değil. Bu, çocuklarımız ve torunlarımız ile onların çocukları ve torunlarının nasıl bir dünyada yaşayacakları için verilen bir savaştır. Ukraynalılar ve Amerikalılar için, herkes için bir demokrasi olup olmayacağını belirleyecektir.

Bu savaş dondurulamaz veya ertelenemez. Okyanusun veya başka bir şeyin kendini koruyacağını umarak göz ardı edilemez. Amerika Birleşik Devletleri’nden Çin’e, Avrupa’dan Latin Amerika’ya, Afrika’dan Avustralya’ya dünya, herhangi bir kişinin böyle bir savaş kızıştığında uzak ve aynı zamanda güvenli kalamayacağı kadar birbirine bağlı, birbirine çok yakın. Bu savaşta milletlerimiz müttefiktir.

Ve gelecek yıl çok önemli bir zaman olacak. Ukrayna cesaretinin ve Amerikan kararlılığının sizinle birlikte özgürlüğümüzün geleceğini garanti etmesi gereken zaman olacak. Değerlerini savunan insanların özgürlükleriyle.

Bayanlar ve Baylar!

Sevgili Amerikalılar!

Dün, buraya, Washington’a hareket etmeden önce Bakhmut’umuzda ön cephedeydim. Ukrayna’nın doğusunda, Mayıs ayından bu yana Rus ordusu ve paralı askerlerinin aralıksız baskınlar düzenlediği Donbass’taki kalemizde. Her gün ve her gece saldırılar. Ama Bakhmut duruyor.

Geçen yıl bile orada 70,000 insan yaşıyordu. Şimdi orada sadece birkaç sivil kaldı. Kanla kaplı olmayan hiçbir yer yoktur. Topçuların korkunç seslerinin duyulmadığı bir saat bile yok. Orada, bir siper, bazen göğüs göğüse olmak üzere kanlı savaşlardan sonra günde birkaç kez el değiştirebilir. Ancak Ukraynalı Donbass orada duruyor.

Rus ordusu, Bakhmut’a ve diğer güzel şehirlerimize karşı elinden gelen her şeyi kullanıyor. İşgalcilerin topçudaki avantajı çok belirgindir. Bizden çok daha fazla mermileri var. Şimdiye kadar sahip olduğumuzdan çok daha fazla füze ve uçak kullanıyorlar. Ama savunma güçlerimiz ayakta. Ve hepimiz onlarla gurur duyuyoruz.

Rus taktikleri ilkeldir. Önlerine çıkan her şeyi yakıyorlar. Haydutları cepheye sürdüler. “Mahkûmları” savaşa gönderiyorlar… Nasıl ki bir zamanlar başka bir tiranlık, muharebelerde (Battle of the Promontory) her şeyi özgür dünyanın üzerine fırlattıysa, onlar da her şeylerini üzerimize attılar. Nasıl cesur Amerikan askerleri 1944 Noel’inde Hitler’in güçlerine karşı direnip savaştıysa, cesur Ukraynalı askerler de bu Noel’de aynısını Putin’in güçlerine yapıyor. Ukrayna duruyor ve asla teslim olmayacak!

Bu cephe hattı: özgür insanların yaşamlarına karşı gaddarlığın her türünü göstere bir tiranlık.

Sadece bu tür savaşlarda yer almak için değil, tersine çevirmek için de yardımınıza ihtiyacımız var. Savaş alanında kazanmak için.

Topçularımız var. Yani. Teşekkürler. Yeterli mi? Açıkçası hayır. Bakhmut’un yalnızca Rus ordusunun saldırılarını püskürten bir kale olması değil, aynı zamanda Rus ordusunun tamamen geri çekilmesi için daha fazla top ve mermiye ihtiyaç var. Bu durumda, Saratoga savaşında olduğu gibi, Bakhmut mücadelesi, bağımsızlık ve özgürlük savaşımızın yönünü değiştirecektir.

“Vatanseverleriniz” şehirlerimize yönelik Rus terörünü durdurursa, bu Ukraynalı vatanseverlerin özgürlüğümüzü korumak için tam anlamıyla çalışmasını sağlayacaktır.

Rusya toplarla şehirlerimize ulaşamadığında füzelerle oraları yok etmeye çalışıyor. Üstelik Rusya bu soykırım politikasında suç ortağı bulmuştur. Burası İran. Rusya’ya teslim edilen yüzlerce İran’ın öldürücü insansız hava araçları, kritik altyapımız için bir tehdit haline geldi. Yani bir terörist diğerini bulur. Ve onları şimdi durdurmazsak diğer müttefiklerinizi vurmaları an meselesi. Bunu yapmaya mecburuz!

İttifakta aramızda tabu olmaması gerektiğine inanıyorum. Ukrayna hiçbir zaman Amerikan askerlerinin bizim yerimize bizim topraklarımızda savaşmasını istemedi ve istemiyor. Sizi temin ederim ki Ukraynalı askerler, Amerikan tanklarını ve uçaklarını kendi başlarına kullanma konusunda mükemmel bir beceriye sahiptir.

Mali yardım da kritik öneme sahiptir. Hem bize vermiş olduğunuz finansal paketler hem de karar verebileceğiniz finansal paketler için size teşekkür etmek istiyorum. Paranız sadaka değildir. En sorumlu şekilde davrandığımız şey, küresel güvenlik ve demokrasiye yapılan bir yatırımdır.

Rusya isterse bu saldırganlığı durdurabilir. Ama zaferimizi hızlandırabilirsiniz, bunu biliyorum. Bu, herhangi bir potansiyel saldırgana, hiç kimsenin başka bir ulusun sınırlarını ihlal edemeyeceğini, zulüm işleyemeyeceğini ve iradesi dışında insanları yönetemeyeceğini kanıtlayacaktır.

Terör devleti olmayı seven Rusya’dan barışa yönelik adımlar beklemek saflık olur. Ruslar hala Kremlin tarafından zehirleniyor.

Uluslararası hukuk düzenini yeniden tesis etmek ortak görevimizdir. Barışa ihtiyacımız var. Ukrayna zaten ilgili tekliflerde bulundu ve ben bunları Başkan Biden ile görüştüm: Bu bizim barış formülümüz. Ortak güvenliğimiz için uygulanabilecek ve uygulanması gereken, gelecek on yıllar boyunca garanti edilen on nokta. Ve yapılabilecek bir zirve. Bugün Başkan Biden’ın bu girişimimizi desteklediğini belirtmekten mutluluk duyuyorum. Bayanlar ve baylar, her biriniz bunun uygulanmasına katkıda bulunabilirsiniz. Amerika’nın liderliği tartışmasız, iki meclisli ve iki partili olmaya devam ediyor.

Rusya’ya saldırganlığının ne kadar yıkıcı olduğunu hissettirecek şekilde yaptırımları artırabilirsiniz. Bu kışkırtılmamış ve yasadışı savaşı başlatan herkesi adalet önüne çıkarmamıza yardım etmek sizin elinizde. Hadi yapalım! Terör ve saldırganlıktan terör devleti sorumlu olsun ve savaşın neden olduğu tüm zararları tazmin etsin.

ABD’nin burada olduğunu dünya görsün!

Bayanlar ve Baylar!

Amerikalılar!

İki gün sonra Noel’i kutlayacağız. Belki mum ışığında. Daha romantik olduğu için değil. Elektrik olmadığı için. Milyonların ne ısınması ne de suyu olacak. Bütün bunlar, enerji altyapımıza yönelik Rus füze ve drone saldırılarının bir sonucu olacak. Ama şikayetçi değiliz.

Kimin daha kolay olduğuna bakmıyoruz. Refahınız, ulusal güvenliğinizin, bağımsızlık mücadelenizin ve kazandığınız birçok zaferin sonucudur.

Biz Ukraynalılar da bağımsızlık ve özgürlük savaşımızı onurlu ve başarılı bir şekilde sürdüreceğiz.

Noel’i kutlayacağız. Ve elektrik olmasa bile kendimize olan inancımızın ışığı sönmeyecek.

Rus füzeleri varsa kendimizi savunmak için elimizden gelen her şeyi yaparız. İran insansız hava araçları varsa ve halkımız Noel’den önceki gece sığınağa gitmek zorunda kalırsa, Ukraynalılar da oradaki şenlik masasına oturup birbirlerine destek olacaklar. Milyonlarca Ukraynalı olarak hepimizin tek bir şey istediğini bildiğimiz için, herkesin isteklerini bilmek bizim için gerekli değil: Mühim olan zafer. Sadece zaferler.

Güçlü insanlar, güçlü bir ordu ve güçlü kurumlarla zaten güçlü bir Ukrayna inşa ettik. Sizlerle beraber!

Ülkemiz için, tüm Avrupa ve dünya için güçlü güvenlik garantileri geliştiriyoruz. Sizlerle beraber!

Ve aynı şekilde, sizlerle birlikte özgürlüğe meydan okuyanların her birini yerine koyacağız. Bu, Avrupa’da ve dünyada demokrasinin korunmasının temeli olacaktır.

Şimdi, Noel’den önce, bu özel günlerde size teşekkür etmek istiyorum. Hepinize.

Evlerinin sıcaklığını takdir eden ve diğer insanlara da aynı sıcaklığı dileyen her Amerikalı aileye teşekkür ederiz. Başkan Biden’a ve Kongre ve Senato’ya paha biçilmez yardımları için teşekkür ederiz. Bu yıl Ukrayna’ya destek veren, halkımızı ağırlayan, bayraklarımızı dalgalandıran, bize yardımcı olmak için harekete geçen şehirlerinize ve vatandaşlarınıza teşekkür ederiz.

Teşekkürler! Şu anda cephede olan herkes adına. Zafer bekleyen herkes adına.

Ve şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nin büyük Başkanı Franklin Delano Roosevelt‘in şu sözlerini hatırlamak yerinde olacaktır: “Amerikan halkı tüm haklı gücünü tam bir zafer elde etmek adına kullanacak.” Ukrayna halkı da kazanacak. Kesinlikle. Her şeyin bize bağlı olduğunu biliyorum. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden! Ama dünyaya ne kadar bağlı! Dünyada ne kadar çok şey size bağlı!

Dün Bakhmut’tayken kahramanlarımız bayrağı bana uzattı. Savaş bayrağı. Ukrayna’yı, Avrupa’yı ve dünyayı canı pahasına koruyanların bayrağı.

Benden bu bayrağı siz Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’ne, Temsilciler Meclisi üyelerine ve kararları milyonlarca hayatı kurtarabilecek senatörlere teslim etmemi istediler.

Bu kararlar alınsın! Bu bayrak sizinle olsun bayanlar ve baylar! Bu bayrak, bu savaşı kazanacağımızı simgeliyor. Ayaktayız, savaşıyoruz ve kazanıyoruz. Çünkü biz birlikteyiz. Ukrayna, Amerika ve tüm özgür dünya.

Ve sonuncusu. Allah yiğit askerlerimizi ve vatandaşlarımızı korusun! Tanrı sonsuza dek büyük Amerika’yı kutsasın! Mutlu Noeller ve muzaffer mutlu bir yeni yıl!

Şanlı Ukrayna!

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com