AB: Rus hammaddelerinden elde edilen petrol ürünleri Ukrayna’ya gönderilecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
AB: Rus hammaddelerinden elde edilen petrol ürünleri Ukrayna'ya gönderilecek

Tam ölçekli Rus işgalinin onuncu ayında Slovakya, AB’den Rus hammaddelerinden Ukrayna’ya petrol ürünleri ihraç etme izni aldı.

Reuters’in bildirdiğine göre, Ekonomi Bakanı Karel Hirman‘a göre AB, Slovakya’yı 5 Şubat’tan sonra yürürlüğe girecek yaptırımlardan muaf tuttu ve bu sayede Slovnaft, Ukrayna’ya petrol ürünleri ihraç edebilecek.

Hirman “5 Şubat’tan sonra yürürlüğe girecek olan yaptırım rejiminden Slovakya Slovnaft’ın serbest bırakılması konusunda anlaşmaya vardık. Bu açıklama sayesinde Slovnaft, tüm petrol ürünlerini sadece Çek Cumhuriyeti’ne değil, aynı zamanda Ukrayna’ya da ihraç edebilecek. … Bu durum rafinerimiz Slovnaft’ın üretim ve operasyonel sonuçlarının gelecek yıl istikrar kazanmasına yardımcı olacak.” dedi.

Slovakya, Ukrayna’dan geçen Drujba boru hattı aracılığıyla Rusya’dan ham petrolün neredeyse %100’ünü alıyor. Ancak Slovnaft, diğer pazarlara ihracat yapma potansiyelini sürdürmek için bu payı gelecek yıl yaklaşık %60’a düşürmeyi planlıyor.

Drujba petrol boru hattındaki durum:

Drujba petrol boru hattı, dünyanın en büyük petrol boru hattı ve ham petrolün Almanya’ya ulaştığı ana yoldur. Toplam uzunluğu yaklaşık 5.200 km’dir. Petrol boru hattının güzergahı Rusya’dan Beyaz Rusya’ya uzanıyor ve burada iki hatta ayrılıyor: Kuzey (Belarus, Polonya ve Almanya) ve Güney (Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan).

15 Kasım 2022’de Drujba petrol boru hattı Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik füze saldırılarının ardından enerji sistemlerindeki voltaj düşüşü sebebiyle durduruldu. Bu nedenle Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkenin Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı.

Macaristan’ın devlete ait enerji şirketi MOL, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’ya petrol arzının geçici olarak askıya alınmasının bir sonucu olarak Drujba üzerinden petrol pompalanmasının durdurulduğunu doğruladı.

15 Kasım’da Rusya, Ukrayna’ya büyük bir füze saldırısı başlattı. İşgalciler Ukrayna’ya 73’ü hava savunması tarafından düşürülen 90’dan fazla füze ateşledi. 10 Şadid de vuruldu.

16 Kasım 2022’de Rusya’dan Doğu Avrupa’ya Drujba petrol boru hattı üzerinden teslimatlar yeniden başladı.

22 Kasım 2022’de Ukrayna’nın Rus petrolünün Drujba petrol boru hattından geçişi için ücreti artıracağı bilgisi ortaya çıktı.

Ukrayna’daki savaş ve petrol durumu:

Mayıs 2022’nin sonunda AB liderleri, Rus petrolünün ihracatına yasak getirilmesi konusunda anlaştılar .

3 Aralık’ta Avrupa Birliği Konseyi, Rusya’dan ihraç edilen petrolün maksimum fiyatını varil başına 60 dolar seviyesinde belirlemeye karar verdi.

5 Aralık 2022’de Rusya’ya yönelik AB petrol yaptırımları yürürlüğe girdi.

Tavan fiyat, 5 Aralık’tan itibaren Avrupa Birliği’nin 27 ülkesi, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya ve Avustralya’nın Rus tanker petrolüyle ilgili hizmetleri yalnızca belirlenen sınır fiyattan veya altında satın alınması durumunda sağlayacağı anlamına gelmektedir. 5 Şubat 2023’ten itibaren Rus petrol ürünlerinin satın alınması da yasaklanacak.

9 Aralık 2022’de Amerika Birleşik Devletleri, petrol ambargosunu aşma riskini alan şirketlere yaptırımlar getirdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com