Ukrayna’nın AB üyeliği yolundaki engeller ve müttefikler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Politico: Ukrayna'nın AB üyeliği Türkiye'nin bloğa katılmasını engelleyecek

Ocak-Mayıs 2023 döneminde, Yeni Avrupa Merkezi temsilcileri Uluslararası Rönesans Vakfı’nın desteğiyle AB ülkelerine bir dizi ziyareti gerçekleştirdi ve bu ülkelerdeki duyguları ve anlatıları analiz etmeye ve özetlemeye çalıştılar.

Ukrayna’nın AB’ye katılımı bağlamında incelenen tüm Avrupa ülkeleri arasında en büyük destek İtalya’da hissedildi. İtalya, Batı Avrupa’da Ukrayna’nın AB aday statüsüne desteğini açıkça beyan eden ilk ülkedir.

Ukrayna’nın AB’ye girmesi konusunda en talepkar ülke, Avrupa Birliği’nde aday statüsüne “yeşil ışık” yakan son ülke olan Hollanda olmaya devam ediyor.

Bununla birlikte, Almanya’da ve Fransa’da genel olarak Ukrayna’nın AB üyeliğine yönelik tutumda daha iyiye doğru gözle görülür bir değişiklik var.

Tüm başkentlerde ana dikkat, Ukrayna’nın aday statüsüyle birlikte aldığı yedi tavsiyenin Ukrayna tarafından uygulanmasına odaklanmıştır.

Hollanda, Almanya ve Fransa, sivil toplumu katılım sürecine dahil etme süreciyle çok ilgileniyor çünkü ilgili yetkililerden birine göre, sivil toplum “sağlıklı bir demokrasiye tanıklık ediyor”.

Bu üç ülkede de katılım müzakerelerinin 2023 gibi erken bir tarihte başlatılması yönünde siyasi bir karar alınması fikrine karşı herhangi bir direniş yok, ancak Ukrayna’nın AB üyeliği konusunda çok belirgin bir karamsarlık var.

Görüşlerin çoğu, önce Avrupa Birliği’nin iç reformunun gerçekleşmesi gerektiği gerçeğine indirgeniyor.

Ayrıca, savaş sırasında zarar görmüş olsa da önemli tarımsal potansiyeli göz önüne alındığında, Ukrayna’nın katılımından önce “AB’nin tarım politikasında temel bir reform” ihtiyacına ayrı bir vurgu yapılmaktadır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com