Zelenskiy, CNN ile özel röportajında: Savaş, Kırım’ın kurtuluşuna kadar bitmeyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kırım işgalden kurtulmadan Ukrayna’da barış olmayacak. Ukrayna, yarımadanın kontrolünü yeniden ele geçirmeden savaşı bitirme senaryosunu düşünmüyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy bunu CNN’e verdiği özel bir röportajdaUkrayna’yı Kırım’sız düşünemiyoruz. Ve Kırım Rus işgali altındayken bu tek bir anlama geliyor: savaş henüz bitmedi.” dedi.

Kırım olmadan barışın mümkün olup olmadığı sorusuna Zelenskiy, “O zaman zafer olmaz” yanıtını verdi.

Zelenskiy, Washington Post’un Ukrayna’nın Kırım sınırına topçu ve füze kompleksleri taşımayı planladığı ve ardından Rusya Federasyonu ile müzakerelere başlamayı planladığı iddiasını da yalanladı.

Bu planın Haziran ayında ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) başkanı William Burns tarafından Kiev’e yaptığı bir ziyaret sırasında görüşüldüğünü bildirerek, Burns ile görüşmeyi de doğruladı.

Zelenskiy “CIA başkanıyla iletişimim her zaman perde arkasında gerçekleşmelidir. Önemli şeyleri, Ukrayna’nın neye ihtiyacı olduğunu ve Ukrayna’nın nasıl harekete geçmeye hazır olduğunu tartışıyoruz.” dedi.

Burns, savaş sırasında birkaç kez Ukrayna’yı ziyaret ettiği bilinmektedir.

Zelenskiy, “CIA’dan hiçbir sırrımız yok çünkü iyi bir ilişkimiz var ve özel servislerimiz birbiriyle iletişim kuruyor. Ona savaş alanıyla ilgili ihtiyacımız olan tüm önemli şeyleri anlattım.” dedi.

Kiev’in çabaları şu anda güney ve doğu Ukrayna’daki toprakları geri almaya odaklanmış olsa da, Zelenskiy Burns’e nihai hedefinin uluslararası hukuku ihlal ederek 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen bir yarımada olan Kırım’ı kurtarmak olduğunu söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com