Ukraynalıların %88’i Ukrayna’nın savaştaki zaferine inanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukraynalıların %88'i Ukrayna'nın savaştaki zaferine inanıyor

İki yıl süren topyekun savaşın ardından bile Ukraynalıların büyük çoğunluğu (%88) Ukrayna’nın Rusya’ya karşı mücadeleyi kazanacağına inanıyor.

Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü Analiz ve Sosyolojik Araştırma Merkezi ( IRI) adına Ukraynalı araştırma şirketi Rating tarafından 17-21 Şubat 2024 tarihlerinde tüm Ukrayna’yı kapsayan bir anketten elde edilen verilere göre katılımcılara Ukrayna’nın savaşı kazanacağına inanıp inanmadıkları sorulduğunda katılımcıların %88’i olumlu yanıt verdi ( %58’i “kesinlikle evet”, %30’u “oldukça evet”).

Bu toplam işgalin başlangıcından bu yana biraz azaldı ama hâlâ çok yüksek. Aynı araştırmaya göre Nisan 2022’de Ukraynalıların %97’si Ukrayna’nın savaştaki zaferine inanıyordu; Haziran 2022’de bu oran %98, Şubat 2023’te %97, Eylül 2023’te %94’tü.

Ayrıca katılımcıların yüzde 80’i Ukrayna’nın geleceğinin “oldukça umutlu” göründüğüne inanıyor.

IRI Avrasya Kıdemli Direktörü Stephen Nix, “ Rusya’nın iki yılı aşkın süredir devam eden saldırılarına rağmen Ukraynalılar savaştan zaferle çıkacaklarına inanmaya devam ediyor” dedi ve şöyle devam etti: “Anketlerimiz sürekli olarak Putin’in Ukrayna’nın güçlü ruhunu kıramayacağını gösteriyor. “

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Savaşın ne zaman biteceği sorusuna yanıt verenlerin oranı ise yüzde 37’lik bir oranla savaşın 1-2 yıl daha süreceğini tahmin etti.

Ankete katılanların yüzde 26’sı savaşın bir yıldan kısa sürede biteceğine inanıyor.

Yüzde 14’ü Rusya ile savaşın 3-4 yıldan daha erken bitmeyeceğine, yüzde 8’i ise 5 yıl ya da daha fazla bir sürede biteceğine inanıyor.

Yüzde 3’ü Ukrayna ile Rusya Federasyonu arasındaki savaşın hiçbir zaman bitmeyeceğine inanıyor.

Aynı zamanda, bu çalışmada savaşın sona ermesi sonucunda Ukrayna’nın sınırlarının ne olacağına ilişkin başka bir soruyu yanıtlayan katılımcıların yalnızca %45’i, Ukrayna’nın 1991’de sahip olduğu tüm toprakları elinde tutacağına güvendiğini ifade etti. Aynı çalışmanın karşılaştırmalı verilerine göre bu rakam, Rusya Federasyonu’nun topyekün işgali sırasında ilk kez %50’nin altına düştü. Nisan 2022’de Ukraynalıların %53’ü savaşın ardından 1991 sınırlarına dönüşe inanıyordu; Haziran 2022’de bu oran %64, Şubat 2023’te %74, Eylül 2023’te %68’di.

Anket, 17 Şubat – 21 Şubat 2024 tarihleri arasında Ukrayna’nın kontrol altındaki topraklarında ( işgal altındaki bölgeler, özellikle Kırım, Donbass ve güney Ukrayna hariç) gerçekleştirildi. Ankete rastgele bir cep telefonu numarası örneğine dayalı 18 yaş ve üzeri 2000 Ukrayna vatandaşı katıldı

Örneklem şu anda Ukrayna’da bulunmayan Ukraynalıları içermemektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com