Büyükelçi Sibiga: Ukrayna ve Türkiye 30’dan fazla savunma projesini birlikte yürütüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna ile Türkiye arasında askeri-teknik ve savunma-sanayi alanlarında işbirliği son zamanlarda yeni bir seviyeye ulaştı. Toplamda havacılık ve savunma alanındaki ortaklık 30’dan fazla projeyi içeriyor.

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Andriy Sibiga, savunma sanayi medya platformu Defencehere.com ile yaptığı röportajda “Ukrayna ile Türkiye arasında askeri-teknik ve savunma-sanayi alanlarında ikili işbirliği son zamanlarda taraflarca yeni bir niteliksel düzeye getirildi ve Ukrayna-Türkiye stratejik ortaklığının ana unsurlarından biri olmaya devam ediyor … Genel olarak havacılık ve savunma-sanayi alanlarında ortaklık 30’da fazla proje ile çok daha fazlasını içeriyor.”dedi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait birimlerin Türk şirketi Aselsan tarafından üretilen haberleşme teçhizatı ile yeniden donatılmasına yönelik projelerin hayata geçirildiğini, Sovyet yapımı Türk helikopter filosunun Ukraynalı uzman kuruluşlar tarafından modernize edilmesini, Türk İHA’lar ve diğer havacılık platformları için uçak motoru yapımı alanında işbirliğinin geliştirilmesi ve Türk İHA’larının Bayraktar TB2’nin Ukrayna tarafından satın alınmasını da anlatan Sibiga;

“Ukrayna, Bayraktar TB2 sistemini satın alan ilk yabancı ülkelerden biriydi. İlişkilerimizde bu sözleşme en iddialı olanlardan biri haline geldi ve ilişkilerimizi niteliksel olarak yeni bir seviyeye taşıdı. Aynı zamanda, bu yönde işbirliği durmuyor, aksine ivme kazanıyor, çünkü anlaşmaya göre, gelecek vaat eden Akıncı İHA’ları Ukrayna uçak motorlarıyla donatılacak. Ayrıca, şu anda taraflar, Ukrayna motorlarının ve Ukrayna’da Türk insansız hava araçlarının üretiminin yerelleştirilmesi konusunda aktif olarak çalışıyorlar.” dedi.

Gelecek vaat eden alanlar arasında, zırhlı motor yapımı, barışçıl uzay araştırmaları, Antonov uçağına dayalı havacılık ekipmanı üretimi için ortak girişimlerin yanı sıra devlet kuruluşu Ivchenko-Progress’in gelişmelerine dayanan havacılık güç üniteleri alanındaki işbirliği bulunmaktadır.

16 Ekim’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da bir araya geldi. Ardından Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran ve Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar‘ın da aralarında bulunduğu taraflar ile iki ülke hükümetleri arasında bir çerçeve askeri anlaşma imzalandı. 14 Aralık’ta Ukrayna Savunma Bakanlığı, tarihte ilk kez Türk şirketleriyle askeri malzemeler – savunma sözleşmeleri için doğrudan dış ekonomik anlaşmalar yaptı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com