Tarihte Türk ve Ukrayna İttifakları konulu panel Kiev Yunus Emre Enstitüsü’nde gerçekleştirildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yoğun bir katılımın gerçekleştiği programa Ukrayna akademik camiasının önemli isimlerinden Kiev Mohila Akademisi Rektör Yardımcısı Liyudmila Diachenko, Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Türkoloji Bölümünden Doç. Dr. Tudora Arnaut ve Ukrayna Milli Tavrida Üniversitesinden Doç. Dr. Vasil Çumak da katıldı.

Etkinliğin açış konuşmasını gerçekleştiren Kiev Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Ender Korkmaz Türk-Ukrayna ortak tarihinin çok önemli ittifaklarla perçinlenmiş bir dostluk hikayesi olduğunu ifade ederek Kiev Yunus Emre Enstitüsünün Türk-Ukrayna tarihi araştırmalarına yönelik bilimsel katkılarından söz etti.

Bakınız: Cafer Seydahmet Kırımer Paneli Kiev Yunus Emre Enstitüsü’nde Gerçekleşti

Dr. Korkmaz’ın açış konuşmasından sonra söz alan Prof. Dr. Ferhad Turanlı “Hatman Petro Doroşenko’nun Diplomatik Faaliyetleri:Türk Retrospeksiyonu” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Turanlı devrin iki büyük gücü arasında sıkışan Hatman Petro Doroşenko’nun (1627 – 1698) Sultan IV. Mehmet’e elçiler gönderdiğini ve Osmanlı İmparatorluğunun dört taraftan kuşatılan Doroşenko’yu desteklediğini ve iki tarafın ordularının Lviv’in Kozak hakimiyetine alınmasını da içeren parlak zaferler kazandığını belirtti.

Panelin ikinci konuşmacısı olan Prof. Dr. Sergiy Seheda ise “Hetman Ivan Mazepa’nın Dış Politika Faaliyetlerinin Türkiye Yönü, Göçü Ve Mezarının Akıbeti” adlı sunumu ile Osmanlı Devletinin Prut Seferine giden yolda Ukrayna Hatmanı Ivan Mazepa ile ilişkilerinden söz etti. Ukrayna’nın bağımsızlığı için mücadele eden Hatman Mazepa’nın yenilgiye uğradığında Osmanlı’ya sığındığını ifade eden Prof. Dr. Seheda Osmanlı İmparatorluğu’nun hasta halde kendisine sığınan bu Hatmana kucağını açtığını belirtti. Seheda, Ukrayna tarihinin bu önemli kahramanının son nefesini 1709 yılında Osmanlı topraklarında verdiğini ifade etti.

Panelin şeref konuğu olan Ukraynanın kıdemli diplomat ve bilim adamlarından Yurii Koçubey ise “Bohdan Hmelnitskiy Devletinin Osmanlı İmparatorluğuyla İlişkilerinin V.V.Dubrovskiy Araştırmaları Dahilinde Aydınlatılması” başlıklı sunumunda Türk-Ukrayna ortak tarihinin önemli figürlerinden Hatman Hmelnitskiy’in (1595 – 1657) Osmanlı-Ukrayna dostluğuna yönelik katkılarına ve Dubrovskiy’in bu alandaki bilimsel çalışmalarına değindi.

Katılımcıların ilgiyle dinlediği etkinlik Kiev Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Ender Korkmaz tarafından konuşmacı akademisyenlere çiçek takdim edilmesiyle sonlandı. Etkinlik sonrasında Türk mutfağından örneklerin tadıldığı bir ikram gerçekleştirildi.

 

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com