Ukraynalılar araba ile yurtdışına çıkışlarında yeniden yeşil kart poliçesi yaptırmak zorunda

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna Devlet Sınır Servisi genişletilmiş tercihli kurallarda değişiklik yaparak Ukraynalıların, ikamet ettikleri bölgeden bağımsız olarak, kimlikle sınırı geçmeye devam edebileceklerini bildirdi.

Ukrayna Merkez Bankası, yurtdışına kendi arabalarıyla seyahat eden Ukrayna vatandaşlarının Yeşil Kart poliçesi almalarını tavsiye ediyor. AB ülkeleri yeniden sigorta poliçesi talep etmeye başladı.

NBU’nun basın servisi tarafından bildirildiğine göre 28 Nisan 2022’de banka, yabancı ortaklardan Polonya sınırını geçerken bu politikanın gerekli olacağına dair bilgi aldı.

Açıklamada, “Bu uygulama açık bir şekilde diğer ülkelerle olan sınırlara yayılacak” denildi.

Unutulmamalıdır ki, savaşın başlangıcından beri Ukraynalılar Polonya, Slovakya, Macaristan ve Moldova sınırlarını Yeşil Kart politikası olmaksızın kendi arabalarıyla geçme hakkına sahipti.

Ukrayna’dan giden on binlerce mülteci işlerinden atılabilir

NBU bankacılık dışı finansal hizmetler piyasası müdürü Olga Maksimçuk “Ukrayna vatandaşlarının içinde bulunduğu duruma sempati duyan tüm ülkelere müteşekkiriz. Savaşın başlangıcında, birçoğunda Yeşil Kart politikaları satın almanın bir yolu yoktu, yurtdışına güvenli bir şekilde çıkış arayışı içindeydi.” dedi.

NBU’nun basın servisinin belirttiğine göre, bugün Ukraynalı sigortacılardan %50 indirimli uluslararası bir sigorta olan “Yeşil Kart” poliçesi yaptırmak mümkündür. Poliçenin maliyeti aracın tipine, ziyaret edilen ülkeye ve sigorta sözleşmesinin süresine bağlıdır. Poliçeler en az 15 günlük bir süre için düzenlenir, en fazla 1 yılı geçmez. “Yeşil Kart” sigorta poliçesinin fiyatı MTIBU tarafından belirlenir ve tüm sigortacılar için aynıdır. Ukrayna’daki Yeşil Kart poliçesinin fiyatı çoğu ülkeden daha düşüktür.

Ayrıca, sıkıyönetim sebebiyşe “Yeşil Kart” verme süreci önemli ölçüde basitleştirilmiştir. Bu nedenle, ilgili pdf dosyalarının (elektronik politika) oluşturulması yoluyla “Yeşil Kart” politikalarının çevrimiçi olarak düzenlenmesi sağlanmıştır. “Yeşil Kart” sisteminin üye ülkeleri Ukrayna elektronik politikalarını tanır, herhangi bir cihazdan yazdırılmaları ve sunulmaları gerekmez.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com