Ukrayna’dan giden on binlerce mülteci işlerinden atılabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bakanlar Kurulu, devlete ait işletmelerin çalışanlarının yurtdışında çalışmasını yasaklayan bir karar kabul etti. Uzaktan çalışma sadece Ukrayna’da olabilir.

UBR’de çıkan habere göre Devlet işletmelerinin çalışanlarının yurtdışında çalışması yasaklandı ve Mayıs ayı başlarında bu durumda olan çalışanların Ukrayna’ya dönmesi gerekiyor. Bu, 481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile zorunlu kılınmıştır.

Uzmanlar, savaş nedeniyle Ukrayna’yı çocuklarıyla birlikte terk eden ve uzaktan çalışmaya devam eden on binlerce kadının risk altında olduğunu söylüyor.

Kararname

26 Nisan’da Bakanlar Kurulu, kamu sektöründeki işletmelerin çalışanlarının yurtdışında çalışmasını yasaklayan 481 sayılı Kararı kabul etti. Sadece öngörülen şekilde düzenlenen bir iş gezisi durumunda ülke dışında kalmak mümkündür. Uzaktan çalışmak mümkün, ancak bu Ukrayna topraklarında olmak zorunda, örneğin batı kesiminde.

Polonya, Ukraynalı mültecilere yardım ödeme süresini 2 ay daha uzattı

Yükümlülük yalnızca “klasik” devlete ait işletmelerin çalışanları için değil, genel olarak, kayıtlı sermayede %50’den fazla devlet payına sahip anonim şirketler de dahil olmak üzere, kamu mülkiyetindeki tüm ticari kuruluşlar için geçerlidir.

Kararname 3 Mayıs’ta yürürlüğe giriyor ve bu tarihe kadar işyerlerinde bulunmayan çalışanlar disiplin cezasına çarptırılabilir ve hatta işten çıkarılabilir.

Ülkeden ayrılan 5 milyon kişiden kaçının hükümet kararnamesine tabi olduğunu şimdiden tahmin etmek mümkün değil. Sınırda hiç kimse işyerini belirtmedi, devlete ait işletmeler hakkında konsolide raporlama yok ve ayrı bir işletme için bu tür bilgilerin büyük olasılıkla resmi olmayan bir statüsü var, çünkü belgelere göre insanlar ücretli veya ücretsiz izinli.

Uluslararası İstihdam için Şirketler Birliği başkanı Vasiliy Voskoboinyk yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki, kimse bu rakamları veremez. Bunlar izlenmiyor. Her şey kadınların tam olarak nereye gittiklerine bağlı. Bunlar, düşmanlıkların devam ettiği şehirlerse, geri dönmelerini bekleyemezsiniz. Ayrıca yıkılan konutlar veya iş bulma gibi belirli yaşam durumlarına da bakmanız gerekiyor. Zaten yurtdışında iş buldular.” diye belirtti.

Uzmanlara ve yetkililere göre Bakanlar Kurulu’nun kararı, savaşın sona ermesi beklentisiyle Avrupa’ya giden memurlarla ilgili bir dizi önlemin ilki olabilir.

İsmini vermek istemeyen bir Bakanlar Kurulu yetkilisi “Aslında bu onları bırakmaya zorlamak amacıyla yapılıyor. Dürüst olalım, insanlar çalışmıyor, yurtdışındalar ve her yer çalışıyorsa neden bunlara ihtiyaç var? Devlet aygıtını alırsanız bütün bölümler için geçerli, bakanlıklarda her yer boş, işyerinde sadece bir kişinin olduğu yerler var. Konsept şöyle: sonbahara doğru, büyük kesintiler aşamalı olarak planlanıyor, maaşlar şimdiden kesilmeye başlıyor.” diye yorum yaptı.

Türkiye, önümüzdeki günlerde Rusya-Ukrayna liderler toplantısını dört gözle bekliyor

Gennady Ryabtsev‘e göre, devlet işletmelerinin, devlet aygıtının ve çeşitli “bağımsız” düzenleyicilerin çalışanlarının toplu işten çıkarılması, mevcut zor durumun gerektirdiği gibi, gerçekten kaçınılmazdır.

Ryabtsev “Bu karar mecburidir, çünkü devlet için ciddi bir tehlike vardır. Devlet, özellikle askeri operasyonlar sözkonusu olduğunda, her şeyden önce kendi çıkarlarına göre hareket etmelidir. Ve bunun neden yapıldığını açıklayarak doğru bir şekilde iletişim kurmalı “ diye konuştu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com