Ukrayna 27 yıl önce nükleer silahlardan vazgeçti. Peki ülke bir faydasını gördü mü?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

5 Aralık 1994’te, tam olarak 27 yıl önce, Ukrayna’nın nükleer silahlardan tamamen vazgeçtiği bir devletlerarası anlaşma olan Budapeşte Memorandumu imzalandı. Bu vazgeçiş, o günlerden beri Ukrayna için bir tartışma konusu olarak ortada durmaktadır.

Foto: Максим Мирович

Obozrevatel’in verdiği haberde, Ukrayna’nın nükleerde silahlardan vazgeçme adımı halen bir tartışma konusu. Çünkü Mutabakat Zaptı hiçbir şeyi garanti altına almadı ve Ukrayna’nın topraklarının bir kısmını kaybettiği 2014 yılında hiçbir işe yaramadı.

Ukrayna’nın ilk Cumhurbaşkanı Leonid Kravçuk, Budapeşte Muhtırası’nın tamamen formalite ve aslında Kiev’in imzalamayı etkileme konusunda güçsüz olduğu bir dönemde yapıldığını ifade etti. Çünkü Batı, Ukrayna’yı tecritle tehdit etti, çünkü SSCB’den miras kalan füzeler tam olarak kendilerine dönüktü. Bağımsız Ukrayna’nın ikinci cumhurbaşkanı Leonid Kuçma ise nükleer silahlardan vazgeçmenin ve Budapeşte Muhtırası’nı imzalamanın Ukrayna’nın bağımsızlık yıllarında yaptığı en büyük hatalardan biri olduğunu söyledi.

Ukrayna Nükleer Silahlardan Neden Vazgeçti?

Son yıllarda, Ukrayna’da nükleer silahların geri alınması hakkında konuşulmaktadır. Ukrayna’nın hem uranyum yataklarına hem de SSCB zamanlarından kalan nükleer silahları elinde tutabilecek bir altyapıya sahip olduğu göz önüne alındığında, bu oldukça gerçekçi.

Peki Ukrayna’nın nükleer silahlara yeniden sahip olması gerekiyor mu? Düşmanlarıyla yüzleşmesine yardımcı olacak mı? Bu ise tartışmalı bir konu olarak gündemde kendine yer arıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com