Ukraynalı yazılımcılar en çok düşük maaşlar ve personel değişikliğinden şikayetçi: Yorumlar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
IT Sektörü

Ukraynalı yazılımcıların 2021 yılında işyerlerinde hoşnut olmadıkları şeylere dair bir anket yapıldı. Anket katılımcıları 7 binden fazla yorum bıraktı ve bunun sonucunda Ukrayna’da çalışan yazılımcıların genel şikayetleri ortaya çıkarıldı.

DOU portalı tarafından düzenlenen anket sonucunda yorumlar isimsiz olarak paylaşıldı. Peki Ukrayna’da çalışan yazılımcılar en çok nelerden şikayet ediyorlar?

Maaş şikayetleri:

Maaşları ve kurumsal sosyal paketi değerlendiren katılımcılar 2,054 yorum bıraktı. Çoğunlukla, düşük ücretlerden, şeffaf olmayan ve düzensiz inceleme sürecinden, ödenmeyen fazla mesaiden, verilmeyen hastalık izinlerinden, sağlık sigortasının olmamasından şikayet etti.

“Maaş düşük. Ayrıca, şirketin şahıs şirketlerini elinde tutacak muhasebecileri yok.”

“Maaş düzenlemeleri ve artışları, beyan edilen süreç ve programa göre tüm organizasyon için değil, bireysel bölümler / insanlar için düzensiz olarak gerçekleşmekte.”

“Geri bildirimleri kendiniz toplamanız ve patronlarınıza ne kadar harika bir iş çıkardığınızı kanıtlamanız gerekiyor.”

“Şirket zamanında maaşları ödemiyor.”

“Maaş seviyesi, DOU istatistiklerinin gösterdiğinden daha düşük.”

“Dışarıdan insanlar daha düşük kalifikasyonlarla ama daha yüksek maaşlarla işe başlıyorlar. Şirketinizin insan kaynakları birimi yanlışlıkla size iş talebi gönderdiğinde şu anda sahip olduğunuzdan çok daha yüksek maaş beklentilerini karşılamaya hazır olduklarını görüyorsunuz.”

“Maaş piyasa ortalamasının altında, çalışanlar kendi ceplerinden vergi ödüyor.”

“Maaşlar, enflasyondan daha yavaş artıyor.”

“Net olmayan durumlar sebebiyle, maaşınızı artırmak için işinizi nasıl geliştireceğinizi anlamıyorsunuz.”

“Maaşları revize ederken şehre atıfta bulunulmamasını istiyorum. N şehri için maaşlar mükemmel… İyi ama herkes uzaktan çalışıyor, şehrin önemi nedir? “

“En son trend, BT pazarındaki maaşların genel olarak arttığıdır. (yalnızca 2021’in ilk yarısında %20’ye kadar). BT şirketleri, ofis giderlerini (kahve, elektrik, su, havalandırma, temizlik, güvenlik, bazı durumlarda ofis kiralamayı tamamen reddetme) tamamen azalttı. Yani, Ukraynalı dış kaynak / outstaffing BT şirketleri bu şeylerden tasarruf ediyor ve ek kar elde ediyor. Bu faktörlerin her ikisini de gözönünde bulundurarak, bir artış yapmanın adil olacağını düşünüyorum.”

“Bazen, maaşları gözden geçirirken, yönetim, bu paraları kendi ceplerinden veriyormuş gibi davranıyor ve işinizin önemini küçümsüyor.”

“Bir psikoterapist için maliyetten tasarruf yoktur.”

“Sağlık sigortası yok, spor salonu ücreti yok, fazla mesai nadir ve düşük ücretli, İngilizce dersleri yalnızca çevrimdışı ve öğretim kalitesi arzulananın çok dışında.”

“Yabancı dil kursu ve muhasebeci yok.”

“Kısa tatil, izin yok.”

“Hastalık izni sayısı 10’dan 3’e düşürüldü. Gerisi ise sadece sigortadan hastalık izni varsa. Ve doktor ziyareti için harcanan zaman hiçbir şekilde sayılmaz, yılda sadece bu 10 günü kullanmak yerine, onu çalışmak zorundasın. Sanırım yılda hastalıklı gün sayısını yeniden gözden geçirebiliriz.”

“Tatil günlerinin kıdem düzeyine göre dağılımı garip, biraz rahatsız edici.”

“Diş hekimliği alanında sağlık sigortamın uzatılmasını istiyorum.”

“Hasta olduğuna dair kanıt unsurunu kaldırmak istiyorum.”

“Bence tatil günleri (9) biraz eksik.”

“Koronavirüs sırasında uzaktan çalışma sayesinde çok şeyden tasarruf ediliyor; örneğin bir masaj kursu, iyi bir koltuk, spor salonu üyeliği, daha iyi sigorta ile bazı şeyler telafi edilebilir.”

“Junior olanlar için için sigorta yok, meyveler ayda bir veriliyor (bu çok saçma), fazla mesai ödemesi yok.”

Çalışma koşulları şikayetleri:

Katılımcılar şirketin ofisini (konum, onarımlar, aydınlatma, hava sıcaklığı, havalandırma vb.), uzaktan çalıştırma organizasyonunu, işyerini (mobilya, ev aletleri, kırtasiye, yazılım) ve takvimi değerlendirdi. 1,260 yorumda, çoğu zaman ofislerin uygunsuz konumu, eski ekipman, şirketin evde işleri organize etme konusunda yardım eksikliği, esnek olmayan program ve gece yapılan toplantılar hakkında şikayette bulundu.

“Ofis olabildiğince sade, sandalyeler rahatsız, fare ve klavye en ucuzu. Uzaktan çalışma süreci hiç yapılandırılmamış.”

“Kiev ofisinde tüm çalışanlar için çok az yer var. Açıkça sabitlenmiş bir iş yeri yoktur; buna göre, rahat olunacak bir donatı da yok. Merkeze park etmenin maliyeti nedeniyle, ofiste bir iş günü için 300+ UAH’a mal oluyor, şirket bu konuda yardımcı olmuyor ve bu sorunu çözmüyor.”

“Metrekareye çok fazla çalışan düşüyor. Ofis çok gürültülü ve havasız.”

“Büyük bir altyapı eksikliği (normal gıdaya erişim) ve park yeri sorunu var.”

“Metroya daha yakın olmak istiyorum. Ofiste sıcak ve soğuk, havalandırma yok, sadece bir pencere var, her zaman yer sıkıntısı var. Tuvalette arkanı dönemezsin. Uzaktan çalışma için her şeyi kendiniz düzenlemeniz gerekir, insanlar sistem birimlerini ve monitörleri sırtlarında taşıyor.”

“Korkunç bir online çalışma düzeni. Dökümanlar yazdırılacak, imzalanacak, taranacak ve Nova Poshta ile gönderilecek. Ve bu bile organize değil. Bu prosedür, muhasebe departmanı, müşteri ve verilen ekipman için ayrı ayrı olmak üzere farklı günlerde üç kez tekrarlanmalıdır.”

“Ofiste duş yok.”

“Uzaktan çalışmaya geçiş tam bir başarısızlıktı, şirketten kendi paranızla kullanılmış mobilya satın alma teklifleri dışında herhangi bir katkı veya yardım yok.”

“Linux çalışan bir dizüstü bilgisayarda kullanmak veya Windows yerine bir Macbook almak istiyorum. Windows, tüm politikalarıyla birlikte çok yavaşlıyor, dizüstü bilgisayar oldukça güçlü olmasına rağmen sonsuz hatalarını ve güncellemelerini de alıyor.”

“Dinlenme alanı eksik, özellikle sokakta sigara içme alanı yok.”

“Ofisteki işler artık dayanılmaz bir şekilde düzenleniyor – maskeler vb. Uzaktan çalışmak hiçbir şekilde organize edilmemiştir: her şeyi kendiniz ve masrafları size ait olmak üzere donatmak zorundasınız.”

“Bana ikinci monitörü vermeyi reddettiler. İki kişiyle çalışmak çok daha uygun.”

“Ürünler ve küçük ekipmanlar uzaktan çalışanlara gönderilmez.”

“Karma bir programda, ofisi haftada iki kez ziyaret etmeniz gerekiyor. Neden bu kadar sıkı, o bile açık değil.”

“Günün herhangi bir saatinde sürekli toplantı var.”

“Kesinlikle belirli bir programa bağlı, 10:00-18:00 (±), hafta sonları da dahil olmak üzere çalışma gününü anlaşma olmadan bölmenin bir yolu yoktur.”

“Programcılar yaratıcı insanlardır: bazen ilham geceleri gelir. Ancak 11:00-18:00 saatleri arasında müsait olunması gece çalışma seçeneğini ortadan kaldırmaktadır.”

“Cuma tam bir iş günü, ilerici ülkeler ise 4 günlük bir çalışma programına geçiyor.”

“Proje genellikle her gün 12 saatten fazla çevrimiçi olmamı istiyor: her durumda iç karartıcı bir çalışma düzeni.”

“Her dakika gecikme için beyninize çivi çakarlar.”

Kariyer ve gelişime dair şikayetler:

Yapılan iş, mesleki gelişim fırsatları (eğitim, stajlar, daha deneyimli meslektaşlarla istişareler vb.) ve kariyer gelişimi koşulları hakkındaki geri bildirimler de değerlendirildi. 1,687 yorumda, katılımcılar genellikle geri bildirim olmadığını, şirketin çalışanların mesleki gelişimiyle ilgilenmediğini ve şeffaf olmayan terfi sürecinden şikayet ettiklerini söyledi.

“Yalnızca terfi sırası geldiğinde geri bildirim alıyorum. Övmeye / azarlamaya başlayabilir ve düzenli olarak böyle yapabilirsiniz. “

“Yalnızca ekip içinde değil, aynı zamanda mükemmellik merkezlerinden de daha düzenli geri bildirim almak harika olurdu.”

“Kıdemli pozisyonlar ve üzeri için net teknik geri bildirim almak zor.”

“Yetkinlik yöneticisi işe başladığımdan beri 4+ aydır bana uğramadı.”

“Ne İK ile ne de bölüm müdürüyle düzenli birebir görüşmem olmadı.”

“Geri bildirim yalnızca her şey kötü olduğunda var; her şey iyi veya normal olduğunda, geri bildirim yoktur.”

“Projelerden, yöneticilerden, yönetimden gelen geri bildirimler sınıflandırılır. Sıradan bir çalışanın bunlara erişimi yoktur.”

“Daha fazla eleştiri duymak isterim ama bu çok zor çünkü kimse hoş olmayan şeyler söylemekten hoşlanmaz.”

“Bir pozisyonda yeni bir seviye elde etmek için net bir gereklilik yok.”

“Hiyerarşiden biri ancak üst bir pozisyondan ayrılırsa kariyer gelişimi mümkündür, aksi takdirde olmaz.”

“Bir çalışanın bireysel değerlendirmesinden ziyade ortalama göstergeler açısından giderek unvan almak çok uzun bir süreç.”

“Kariyer geliştirme prosedürü ve ücretlerin gözden geçirilmesi oldukça örtülü. Teorik olarak, belirli bir dizi resmi kriter vardır, ancak elbette, kendinizi bu kriterlere göre değerlendirmediğiniz sürece, bunları elde etmek genellikle imkansızdır.”

“Kağıt üzerinde terfi ettiriliyor gibi görünüyor, ancak tüm görevler aynı kalıyor. Maaş artmıyor.”

“Sürekli olarak üst pozisyondakilerin kafalarını şişirmelisin.”

“Benim üzerimdeki tüm pozisyonlar için insanlar yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde işe alınır. Bu nedenle, kariyer gelişimi için herhangi bir umut görmüyorum.”

“Şirket eğitim veriyor, ancak bunlar çoğunlukla sizin ödeme yapmanız gereken kurslar oluyor.”

“Projemde böyle bir mentorluk yoktu, İngilizce ödendi, ileri eğitim için kurslar olmadı.”

“Ücretsiz İngilizce dil eğitimi, yalnızca Pre-Intermediate seviyelerine sahip çalışanlar için geçerlidir.”

“Herkes istediğini öğretir. Şirketin ve birimin yetkinliklerinin geliştirilmesi ve buna bağlı olarak profesyonel gelişimin anlamlı yönetimi için bir strateji yoktur. “

“Bölge çalışanları için mesleki gelişim yok.”

“Katılmak istediğim tüm kursların ücreti ödenmiyor. Önce bir şekilde işle bağlantılı olduklarını kanıtlamalısınız.”

“Bir milyon kez koşmazsan, hiçbir şey olmayacak.”

Projelere dair şikayetler:

Teknolojiler ve araçlar, ekip atmosferi ve yönetim de değerlendirildi. Katılımcılar, çoğu zaman profesyonel olmayan yönetim, modası geçmiş veya nadir teknolojiler, toksik ekip atmosferi, müşteriyle iletişim kurma zorluğu, işten memnun olmayan 1,563 yorum bıraktı.

“Projedeki görevler açısından, çok sayıda toplantı, paralel görevler ve eylem öğeleri nedeniyle atmosfer biraz kaotik, önceliği sürekli olarak yönetimle uyumlu hale getirmeniz gerekiyor. Bu durum oldukça stresli bir ortam ve odaklanma problemi yaratmakta.”

“Son zamanlarda çok toksik. Hem müşteri, hem de profesyonel yönetim yoluyla.”

“Ekipler ve departmanlar arasında net bir iletişim yok, bazen bilgilerin çok uzun süre ve büyük bir emekle sorgulanması gerekiyor.”

“Ekibin katılımı olmadan üst yönetimin müşterilere son teslim tarihlerine ilişkin vaatleri oluyor. Sonuç olarak, ateşin içinde sonsuz fazla mesai oluyor.”

“Süreçlerin şeffaf olmaması. Nihai kararları genellikle tesadüfen öğreniyoruz.”

“Şu anda proje mühendislerinin neredeyse %75’i bir yılda değişti.”

“Proje her zaman çalışanların nitelik düzeyini dikkate almaz, bir kişinin projenin gerektirdiğinden daha yüksek bir niteliğe sahip olması ile sonuçlanır ve bunun sonucunda çalışanın motivasyonu düşer.”

“Bulanık görevler, her seferinde daha fazla iş ekleniyor, net bir sorumluluk listesi yok.”

“Proje büyük ve kafa karıştırıcı, bizim için çalışan Hindistan’dan meslektaşlarımızdan gelen birçok eski kod var.”

“Uzun süredir şirketteki pozisyonumla ilgili olmayan rutin işler yaptığım bir projede çalışıyorum.”

“Başbakan’ın onlarla uğraşmak istemediğimi bildiği sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Burada kullanılan teknolojiler popüler değil ve bilgileri gelecekte bana hiçbir şekilde yardımcı olmayacak.”

“Yeni teknoloji çok nadir, bununla nasıl başa çıkılacağı belli değil, korkutucu.”

“Sahiplerine gelir sağlar, ancak insanlara fayda sağlamaz.”

“Proje sıkıcı. İstemediğim halde beni zorla oraya ittiler.”

“Müşteri her zaman neye ihtiyacı olduğunu bilmiyor. Sürecin yürümesi için çok fazla iletişim gerekiyor.”

“Projenin oldukça büyük ve eski olması sebebiyle modern araçları kullanmak o kadar kolay değil.”

“Excel kullanımını azaltmamız gerekiyor.”

“Çoğunlukla tek bir teknoloji kullanılıyor, değişim olasılığı yok.”

“Çalışmanın çok daha uygun olacağı uygulama için lisans satın almak için genellikle bütçe tahsis edilmez.”

“Tamamen aptalca bile olsa, herhangi bir talimata körü körüne bağlılık.”

Uklon ve Günsel işbirliği: Kiev’den Bukovel’e kayak seferleri

“Bazı takımlar projelerde çalışmak için yeterli niteliklere sahip değil, bunun yerinde yapılması gerekiyor ve bu nedenle kodda kaos meydana geliyor. Yönetime yapılan şikayetler sonuca ulaşmamakta. Bazıları işten ayrılıyor ve yerine başkaları alınıyor, astlar bilgiye göre, kıdemliler pozisyona göre ama temel şeyleri bile yapamıyorlar.”

“Süreçlerde hata ayıklanmıyor: ne maaş revizyonu, ne işe alım, ne de ofise çıkış, kime, ne yazılacağı belli değil. Maaş kimine az, kimine fazla gelir. Tüm sorumlu görevler başka birine devredilir.”

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com