Ukrayna’da zorunlu araç muayenesi yeniden başlıyor: fiyatlar ve yenilikler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Araç muayenesi Ukrayna'ya geri mi dönecek

Ukrayna, yaklaşık olarak Eylül 2022 itibariyle, 11 yıldır uygulanmayan tüm araçlar için teknik muayene geri dönüyor. Şu anda sadece otobüs, kamyon, taksi ve diğer ticari araçlar zorunlu teknik muayeneye tabi iken bu tarihten itibaren tüm araçlar için uygulanacak.

Teknik muayene kurallarında neler değişecek?

Mopedler ve motosikletler de dahil olmak üzere trafikte giden tüm araçlar zorunlu muayeneye tabi olacaktır. Bu listede, 4 yaşın üzerindeki tüm arabalar, 125 cc motor ve (elektrikli olması halinde 4 kW’den fazla güce sahip ve saatte maksimum hızlı 25 kilometreyi geçen tüm motosikletler olacak.

Ukrayna’da Ocak ayı itibariyle gaz, elektrik, ısı ve su için ne kadar ödenecek?

Araçlar, sertifikalı servis istasyonlarında (CTO) teknik bir incelemeden geçeceker. Buradaki sonuçlara göre özel bir elektronik kupon verilecektir. Yolsuzlukları önlemek için süreç videolara kaydedilecek.

Denetimden geçmeme cezası

“Geç” teknik inceleme için ceza miktarı 10 kat arttı. ilk tespitte 3.400 UAH’a kadar. Tekrarlanırsa 17 bin UAH. Uygun olmayan araçla trafikte bulunmanın cezası ise 34 bin UAH’a kadar olacak.

Kiev’deki sertifikalı bir servis istasyonunda teknik muayeneden geçmenin maliyeti bir binek otomobil için 1000 UAH civarında olacak.

2022’de teknik muayene ile ilgili temel sorun nedir?

Ukrayna’da arabaların çoğu eski ve her yıl teknik muayeneye ihtiyaçları olacak. Geçen yılın başındaki istatistikler, Ukrayna yollarında bir “binek otomobilin” ortalama yaşının 22 yıldan fazla olduğunu iddia ediyor. Avrupa’dan ithal edilen otomobillerde, otomobillerin eko-standartlara da uyması gerektiğinden sorunlar çıkabilir.

Ukrayna’da mahkeme Poroşenko’nun mülklerine el koyma kararı verdi

Teknik denetimin getirilmesi, AB ile ortaklığın gerekliliklerinden biri olup, daha önce birkaç kez uygulama denemesi olmasına rağmen, olmamıştı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com