Ukraynalı COVID-19 aşı çalışmasının klinik öncesi aşamasının sonuçları açıklandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy başkanlığında, koronavirüs hastalığı COVID-19’a karşı orijinal aşı geliştirilmesinde görev alan Ukraynalı bilim adamlarının da katıldığı bir toplantı düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı ofisi tarafından yapılan açıklamada “Geliştiriciler, orijinal Ukrayna aşı çalışmalarının klinik öncesi aşamasının sonuçlarını devlet başkanına sundular. Bu çalışmalar altı ay sürdü ve enfekte insan hücrelerinin kültüründe COVID-19 virüsünün nötralizasyonunun varlığını içeriyor. Orijinal Ukrayna aşısı için bu çalışma, benzersiz bir yaklaşım temelinde oluşturuluyor.” denildi.

Toplantıda, aşının üretimini ve tüm aşamaların başarılı bir şekilde tamamlanması durumunda kullanılmasını sağlamak için ilgili tüm kurumların gelecekteki işbirliğinin yanı sıra, klinik aşamaların geçişini kimin, ne zaman ve hangi çerçevede sağlayacağı tartışıldı.

Sağlık ve epidemiyoloji alanında uluslararası bir uzman olan geliştiricilerden biri Tıp Bilimleri Doktoru Mikhail Favorov, mevcut gelişmenin gelecekteki ilacın sürekli mutasyona uğrayan yeni tip koronavirüs enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcı olacağını gösterdiğini belirtti. Hasta sayısındaki artışa kıyasla Ukrayna’da şu ana kadar ölüm oranlarında bir sıçrama olmamasının çok olumlu bir gerçek olduğunu da sözlerine ekledi.

Zelensky, bu toplantının ve gelişmenin tarihselliğine dikkat çekerek “Bu toplantının gerçekleşmesinden çok memnunum. COVID-19’a karşı benzersiz orijinal Ukrayna aşısını geliştirme ihtimalinden ve Ukrayna’da aşı üretimini eski haline getirmenin ilk adımından bahsediyoruz. Devlet bu aşının geliştirilmesini destekleyecek. Sonuçlar, şimdiden olumlu bir eğilim gösteriyor.” dedi.

Ukrayna Sağlık Bakanı Maksim Stepanov, sonraki tüm aşamaları kolaylaştırmak için mümkün olan her şekilde söz verdi.

Aşı araştırma aşamalarının ayrıntıları ve sonraki adımların, uygun şekilde rapor edileceği de belirtildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com