Ukrayna’daki savaş ne zaman biter? Olası şartlar ve koşullar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın kıştan önce savaşı sona erdirme beklentileri, Batılı müttefiklerin Rusya ile uzun süreli bir çatışma olacağı yönündeki tahminleriyle çelişiyor. Aynı zamanda, Ukrayna istihbaratı savaştaki dönüm noktasının Ağustos ayında başlayacağına ve 2022’nin sonunda çatışmaların önemli ölçüde azalacağına inanıyor.

Çatışmaların sona ermesi için zamanlama ve senaryolarla ilgili ana açıklamalar nelerdir?

G7 zirvesi sırasında, Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Rusya ile tam ölçekli bir savaşı yıl sonuna kadar sona erdirme beklentilerini açıkladı. Bu maksatla, Zelenskiy, Avrupalı liderleri hava savunma sistemleri sağlamaya, Rusya’ya karşı yaptırımları güçlendirmeye ve güvenlik garantilerine çağırdı.

Ukrayna, çalıntı tahıl şüphesiyle Türkiye’den üç Rus gemisini daha kontrol etmesini istedi

Daha önce, Cumhurbaşkanlığı Ofisi savaşın sona ermesi için iki koşuldan bahsetti. Asgari program, Rus birliklerinin 24 Şubat’a kadar olan pozisyonlara geri çekilmesi ve ardından müzakerelerin başlamasıdır.

Azami hedef ise, uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması, Rusya Federasyonu’nun kaybı ve dönüşümü olacaktır.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanının danışmanı Mikhail Podolyak‘a göre, Ukrayna Rusya’nın işgal altındaki topraklardan çekilmesi kesinleşene kadar savaş devam edecek.

Ağustos ayı devrilme noktası olacak

Ukrayna Ana İstihbarat Müdürlüğü (GUR) başkanı Kirill Budanov, Ağustos ayında dünyanın Ukrayna’nın ilk zaferlerini cephede göreceğini ve yıl sonunda aktif çatışmaların “yeterince azalacağını” tahmin ediyor. Ancak bu durum savaşın sonu olmayacak.

GUR başkanı, Ukrayna’nın 1991’de sınırlarına dönüşünü (Kırım ve Donbass’ın tamamen Ukrayna dönüşü) savaşın sonu olarak göreceğini ve bunun 2023 gibi erken bir tarihte gerçekleşebileceğini kaydetti.

NATO çatışmaların sonunu nasıl görüyor?

Kuzey Atlantik İttifakı, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının uzun vadeli olabileceğine ve büyük olasılıkla taraflar arasındaki müzakerelerle sona ereceğine inanıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak’ın “uzun bir yolculuğa” hazır olması gerektiğini söyledi. Aynı zamanda, NATO müttefikleri, Ukrayna’nın konumunu güçlendirmek için Kiev’e gerektiği kadar yardım sağlamaya devam edebilir.

NATO zirvesinde savaşı bitirmenin en iyi yolunun Ukrayna’nın savaşı kazanmasına yardım etmek olduğu belirtildi.

ABD’den üç senaryo

ABD Ulusal İstihbaratı, Putin’in Ukrayna’nın çoğunu ele geçirme hedefinden vazgeçmediği için durumun “oldukça kasvetli” olduğunu söylüyor.

Bölüm başkanı Avril Haynes, en olası durumu şöyle dile getirdi: Saldırgan ülkenin birliklerinin Ukrayna topraklarında yalnızca kademeli başarı elde etmesi. Olayların gelişimi için diğer seçenekler ise Rus birliklerinin büyük bir atılımı veya Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin cephe hattını stabilize etmedeki başarılı eylemleri olacak.

Kiev’in bu yılın sonundan önce savaşı sona erdirme beklentileri ABD’de gerçekçi görülmese de, Ukrayna’nın savunmasını güçlendirmesine yardımcı olmaya devam edecek.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Washington’un savaşın bir an önce sona ermesini istediğini, ancak Kremlin liderinin müzakerelere hazır olmadığını ve saldırılara devam etme niyetinde olduğunu kaydetti.

Uzun süreli bir savaş riski

Avrupalı liderler defalarca uzun süreli bir savaşa girme riskinden bahsettiler. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Putin “devasa hatasını” kabul edene kadar çatışmanın sona ermeyeceği görüşünü dile getirdi . Bu nedenle, Batı’nın yaptırımları, Ukrayna’ya askeri ve mali yardımı gerektiği sürece sürdürmesi önemlidir.

Ukrayna, dünya pasaportlarının reytinginde 34. Türkiye 52.sırada

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da uzun süreli bir çatışmaya hazırlanmanın gerekli olduğuna inanıyor, Çünkü Rusya savaşa girdi, yıpratmaya değil. Johnson, Batılı ortaklara, Ukrayna’nın çatışmalarda dayanabilmesi ve bunu sona erdirebilmesi için bir destek stratejisi sundu.

Uzun bir çatışma tehlikesi konusunda uyarıda bulunan bir diğer kişi de Kuzey Atlantik İttifakı’nın eski başkanı Anders Fogh Rasmussen‘di. Ona göre, Ruslar, 2014’ten bu yana Donbas’taki eylemlerinin yanı sıra Güney Osetya ve Transdinyester’deki eylemleriylebunu gösteriyor ki, uzun süreli savaşların “ustalarıdır”.

Eski NATO Genel Sekreteri, için için yanan çatışmaların Kremlin lideri için faydalı olduğunu açıkladı. Putin, uzayan bir savaşın Ukrayna’nın Avrupa Birliği ve NATO ile yakınlaşma yolunda ilerlemesini engelleyeceğine ve ülkeyi eski haline getirmeyi zorlaştıracağına inanıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com