Ukrayna’da yeni dolandırıcılık yöntemi: QR kod okuturken dikkatli olun

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da dolandırıcılar, kurbanların telefonlarına virüs bulaştırmak için QR kodlarını kullanmaya başladı. Bunun sonucunda dolandırıcılar kişinin sosyal ağlarına ve hatta bankacılık uygulamalarına erişim elde etmektedir.

Ukrayna'da QR kodlu dolandırıcılık

Interbank ödeme sistemleri üye birliği EMA Ukrayna’dan müdür yardımcısı Olesya Danilçenko “Tam anlamıyla bir hafta önce, bu dolandırıcılık türü hakkında istişareler için siber polisle görüşmelerimiz oldu. Karantina nedeniyle çoğu kafe ve restoranın geleneksel menü yerine bir QR kodu kullandığını, bunun dolandırıcılıkta artışa neden olabileceği konuşuldu.” dedi.

Ancak böyle bir planın yaygın olduğunu söylemek için henüz çok erken olduğunu belirten Danilçenko “Avrupa’da bu tür vakaları duydum. Bu henüz ülkemizde bu kadar yaygın değil” diye ekledi.

Aynı zamanda, Ukraynalılara kötü amaçlı bağlantıları takip etmeleri veya özel bir uygulama indirmeleri teklif edildiğinde, aldatma şeması zaten iyi bilinenlerden farklı değildir. Ancak daha önce bağlantıyı açmaya ilgi duyulması ve ikna edilmesi gerekiyor. Şimdi sadece QR kodunu takip etmek yeterli.

Siber güvenlik uzmanı Margarita Siçkar, bu planın nasıl çalıştığını anlattı:

  • İlk olarak, dolandırıcılar direklerde, kafelerde ve restoranlarda QR kodlu yaprakları bırakırlar (böylece ziyaretçiler bir menüye götürebilirler).
  • İkincisi, Ukraynalı bağlantıyı izler veya virüs indirmeyi teklif eden kötü amaçlı bir siteye ya da doğrudan uygulamanın indirildiği sayfaya gider;
  • Üçüncüsü, bir programı açmayı veya indirmeyi kabul ettiğinizde, telefonda çeşitli uygulamaları engelleyebilen, kayıtlı tüm şifreleri çalabilen bir virüs bulaşır.

Siçkar “Amaç her zaman aynıdır: Paraya erişim sağlamak, postaları hacklemek, bankacılık uygulamalarını kesmek, karttan para çekmek. Burada yeni hiçbir şey yok. Her şey, bu tür bağlantıların yalnızca sosyal ağlarda mesajlarla gönderilmesiyle başladı. Sonra, mesajlar açılmayı bıraktığında, sayfaları kırmaya ve aynı bağlantıyı kişi ve arkadaş listesine göndermeye başladılar. Şimdi, Ukraynalılar daha temkinli kullanıcılar haline geldiğinde ve sosyal ağlar doğrulama mekanizmasını geliştirdiğinde ve şikayetlere anında yanıt verdiğinde, dolandırıcılar QR kodlarını kullanıyor.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com