Ukrayna’da son 30 yılın en soğuk kışı bekleniyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna İklim Ağı tarafından yayınlanan mesajda, hava tahmincileri bu sene rekor seviyede don ve kar yağışı konusunda uyardı.

Raporda ” Ukrayna’da kışlar aşırı şiddetli yaşanıyor. Bu yıl, uzun vadeli tahminlere göre hem yağmur çok yağacak, hem de kışın yoğun kar yağışı olurken, soğuklarda son 30 yılın rekoru kırılacak.” denildi.

AccuWeather servisinin yıllık hava tahminlerine göre, Finlandiya’dan Ukrayna’ya kadar bölgede sert soğukların olacağı, bu soğukları Sibirya’dan gelen rüzgarların getireceğine dikkat çekiliyor. Ocak-Şubat 2020’de sıcaklık minimum seviyeye düşecek ve yoğun kar yağışı bekleniyor.

Bakınız: Ukrayna 27 Ekim’de saatleri 1 saat geri alarak kış saatine geçecek

Klimatolog Svetlana Krakovskaya’nın açıkladığına göre, hava daha aşırı düzensiz hale geliyor ve normdan sapmalar önemli ölçüde artıyor. Daha önce Ukrayna’da hava durumu çoğunlukla batıdan doğuya doğru hareket eden hava kütleleri tarafından oluşsa da, okyanustan gelen rüzgarlar oldukça ılıman bir iklim sağlıyordu, şimdilerde güneyden sık sık kuru sıcak hava ile kutup bölgesinden soğuk hava Ukrayna’ya geliyor. Artık aşırı sıcak veya soğuk dalgaların bu kadar sık olmasının nedeni budur.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com