Ukrayna’da savaşın kaderi 2 ay içinde belirlenecek (analiz)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: GeneralStaff.ua

Ön cephede kullanılacak HIMARS sistemlerinin oyunun kuralını değiştirmesiyle birlikte önümüzdeki haftalarda savaşın yönünün değişmesi beklenmektedir. Yani savaşın geleceği Temmuz-Ağustos aylarında olayların nasıl gelişeceğine bağlıdır.

Forbes’de yayınlanan Vladimir Datsenko imzalı makalede bir karşı saldırı başlatmak için Ukrayna’nın planlanan tüm zırhlı araçları alması ve kuvvetlerini koordine etmesi gerekiyor. Büyük olasılıkla, karşı saldırı Ağustos ayında gerçekleşecek.

Lisiçansk’tan çekildikten sonra kanatları ve arkası açık olan Ukrayna mevzilerinin aksine, Rus birliklerinin birçok zayıf noktası var.

Dinyeper’ın sağ kıyısında, Herson bölgesinde, Antonovskiy kara ve demiryolu köprüleri ile Kakhovskaya hidroelektrik santralinin arasında desteklenen yaklaşık 15.000 Rus askeri bulunmaktadır.

Rusya’nın Ukrayna’daki asker kaybı 39 bini aştı.

Dinyeper üzerindeki geçişlerin imhası, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin nehrin sağ bölümüne olası ilerlemesini önemli ölçüde karmaşıklaştırıyor, bu nedenle, büyük olasılıkla, Silahlı Kuvvetlerin komutanlığı bu köprüler üzerinde yangın etkisi taktiklerini seçecek.

Rusya ise, ya sağ bölümden çekilip büyük bir itibar yenilgisi alacak ya da korumasız lojistik yolları ve sürekli tedarik hatlarını kesme riski (aslında kuşatma) olan büyük bir askeri grubu elinde tutacak.

Bir diğer hassas nokta, Ukrayna’nın güneyinin anahtarı olan Zaporoje yönüdür. Zaporoje olmadan, Kırım ile bir kara koridoru fikrinin hayata geçmesi sözkonusu değildir.

Ek olarak Rusların Donbass ve Güney arasındaki lojistik yollarının geçtiği Pologi-Berdyansk yönü işgalden kurtarıldı. Rusya’nın Herson bölgesinin sol yakasında Energodar’dan Kırım’a kadar asker bulundurması, Herson bölgesinin sağ yakasında olduğu gibi aynı tehditlere sahip olacaktır. Bu gruplaşmanın sağlanması, Kırım’dan iki dar arazi parçası üzerinde yapılacaktır.

Rusların üçüncü zayıf noktası Volchansk-Kupyansk-Izyum hattıdır. Bu bölümle ilgili sorun, işgal altındaki Harkov bölgesinin bu bölümünün aslında Lugansk bölgesinden Oskol Nehri ve Oskol Barajı tarafından kesilmesidir.

Güncel gelişmeleri takip etmek için https://t.me/ukrhaber Telegram adresine tıklayınız…

Kupyansk’tan Oskol’a 80 km uzunluğundaki Oskol Barajı boyunca sadece iki köprü var. Aynı zamanda en büyük düşman birlikleri grubu İzyum’da yoğunlaşmıştır. İkmal hatlarını kesmek Rusya için ciddi bir sorun olabilir ve muhtemelen birliklerin geri çekilmesine neden olabilir.

Yapılan analize göre ön cepheden uzakta olan Ukraynalıların anlaması gereken temel kuralın, Rusya’nın askeri başarısızlıkları sonucunda teröre başvuracak olmasıdır. Her yenilgi, Rusların Ukrayna şehirlerine roket saldırıları ile misilleme yapmaya gayretlerine gerçeğine yol açacaktır…

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com