Ukrayna’da ortalama maaş 550 dolar ile tarihi bir rekora ulaştı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna 2021’i rekor kıran bir dolar bazlı GSYİH ile kapatırken, ortalama maaş 550 dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı.

Başbakan Denis Şmigal tarafından verilen bilgiye göre bağımsız Ukrayna tarihinde ilk kez ortalama maaş 550 dolara ulaştı.

Ukrayna sütsüz kalabilir: iş dünyası üretimi durdurmaya hazır olduğunu açıkladı

Şmigal, “Koronavirüs krizi bağlamında vatandaşların ekonomik büyüme ve gelirlerinin arttırılması bu yıl özellikle önemli bir görev haline geldi ve bu yönde önemli ilerlemeler olduğunu görüyoruz.” dedi.

Bağımsız Ukrayna tarihinde ilk kez, ortalama maaşın %19’dan fazla arttığını 550 doların üzerine çıktığını kaydeden Şmigal, “2021’i yaklaşık 200 milyar dolarlık rekor kıran dolar bazında bir GSYİH ile kapatıyoruz.” diye ekledi.

Ukrayna’da rekor düzeydeki ortalama maaşın daha yüksek olmasındaki ana sebeplerde birisinin Eylül ayında Bakanlar Kurulu’nun ortalama ücret hesaplama mekanizmasını değiştirmesi de oldu: İkramiye ve diğer teşvik ödemeleri, ortalama maaş hesaplamasında dikkate alınmaya başlandı.

Sınıra yakın terkedilmiş bir binada saklanan Türk vatandaşları gözaltına alındı

Dolar cinsinden GSYİH’ye gelince, benzer bir hikaye 2012’de Ukrayna’da yaşanmıştı ve Ukrayna Merkez Bankası, Bakanlar Kurulu’nu, Ukrayna grivnası değer kaybederse, dolar cinsinden nominal GSYİH hacminin otomatik olarak azalacağı ve ülkenin yoksullaşacağı konusunda uyardı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com