Ukrayna sütsüz kalabilir: iş dünyası üretimi durdurmaya hazır olduğunu açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Süt Ürünleri

Ukrayna’da süt üretim işletmeleri durabilir. Sebebi ise bir yıl içerisinde meydana gelen doğalgaz tarifesindeki 10 katın üzerindeki artış.

Ukrayna Süt İşletmeleri Birliği tarafından bildirildiğine göre Ocak 2021’de gaz fiyatının 4.9 UAH / metreküp olduğunu ve Ocak 2022’de tedarikçilerin fiyatı 59-62 UAH / metreküp olarak belirlediğini belirterek “Enerji ,süt ürünleri üretiminin maliyet yapısındaki payı %25’in üzerinde olacak. Bu, zaten zor zamanlardan geçmekte olan süt endüstrisinde derin bir ekonomik krize yol açacaktır… Gaz arzındaki fiyatlar bu noktada süt işleme işletmelerinin çalışmasını imkansız hale getirecek ve onların kapanmasına yol açacaktır. Ürünlerin fiyatlarını yükseltmek mümkün değildir.” denildi.

ABD ile Rusya arasında Ukrayna ile ilgili müzakereler 10 Ocak’ta yapılacak

Süt ürünleri üreticileri de, ürünlerinin fiyatlarını artırarak gaz maliyetlerini karşılayamamaktan şikayet ediyor. Bunun iki nedeni vardır:

  • Halkındüşük satın alma gücü;
  • Perakende zincirlerinin süt ürünleri fiyatlarında önemli bir artış sağlayan yeni sözleşmeleri yeniden imzalamayı reddetmesi.

Derneğe göre, etkili hükümet müdahalesi süt işletmelerinin kapanmasını önleyebilir. Üreticiler özellikle 32 bin UAH / Bin metreküp doğalgaz tercihli tarife istiyor.

Avrupa’da anormal şekilde artan gaz fiyatları nedeniyle hükümet, Ukraynalı ürün üreticilerini desteklemek için mekanizmalar geliştiriyor. Bunlardan birisi ise fiyatlarda devlet düzenlemesinin geri dönüşüdür. Marjinal marjların getirilmesi, ekmek de dahil olmak üzere bazı sosyal ürünlerin maliyetinin “dondurulabileceği” anlamına gelmektedir.

Ukrayna’dan giden turistler Kayseri’de çiçeklerle karşılandı

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com