ABD ile Rusya arasında Ukrayna ile ilgili müzakereler 10 Ocak’ta yapılacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Beyaz Saray, ABD ile Rusya arasında Ukrayna çevresindeki güvenlik durumunu ve NATO’nun Avrupa’daki faaliyetlerini değerlendirecekleri görüşmelerin tarihini belirledi.

Amerika’nın Sesi Ukrayna servisi tarafından ABD Ulusal Güvenlik Konseyi temsilcisine atıfta bulunularak yayınlanan mesajda “ABD, 10 Ocak’ta Rusya ile Stratejik Güvenlik Diyaloğu Platformu’na katılmayı dört gözle bekliyor. Ayrıca anladığımız kadarıyla Rusya Federasyonu ve NATO, Rusya-NATO Konseyi’nin toplantısı 12 Ocak’ta, AGİT Daimi Konseyi’nin toplantısı ise 13 Ocak’ta planlanıyor.” denidi.

Washington Post: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı Azak Denizi’nden başlayabilir

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi yönetimi, Başkan Biden’ın Ukrayna’ya yaklaşımının çevreleme ve diplomasinin bir kombinasyonu olduğunu ekleyerek “Bir ittifak olarak, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı bir saldırı başlatması durumunda karşılaşacağı sonuçlar konusunda hemfikiriz. Ancak , Rusya ile ilkeli diplomasiye katılmaya hazır olduğumuz konusunda da hemfikiriz.” dedi.

Görüşmelerde ABD ve Rusya temsilcilerinin Ukrayna çevresindeki güvenlik durumunu ve NATO’nun Avrupa’daki faaliyetlerini tartışmaları bekleniyor.

Amerika’nın Sesi Ukrayna servisi “Müzakere için oturduğumuzda Rusya endişelerini masaya yatırabilir, biz de Rusya’nın faaliyetleriyle ilgili endişelerimizi masaya yatırabiliriz. ‘Ukrayna da dahil olmak üzere müttefiklerimiz ve ortaklarımız olmadan müttefiklerimiz ve ortaklarımız hakkında hiçbir şey’ ilkesine bağlı kalacağız. İlerleme kaydedebileceğimiz alanlar ve anlaşmazlıklarımızın olduğu alanlar olacaktır. Diplomasi budur.” denildi.

Diplomatlar vatana ihanet şüphesiyle yargılanmak istenen Poroşenko’ya yönelik siyasi zulmü kınadı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 23 Aralık’ta düzenlediği basın toplantısında, yılın başında güvenlik konularında “Amerikalı ortaklarla” görüşmelerin beklenebileceğini söyleyerek “her iki taraftan temsilciler atandı.” demişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com