Ukrayna’da et fiyatları artıyor. Güncel et fiyatları.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Devlet İstatistik Servisi verilerine göre 2021 yılının ilk dokuz aylık döneminde Ukrayna’da dana eti fiyatları %40’tan fazla arttı.

Ukrayna Tarım İşletmeleri Kulübü tarafından bildirildiğine göre Ukrayna’da istatistikler ortalama olarak bir Ukraynalının yılda 53.8 kg et tükettiğini göstermektedir. Bunun %15’i ise dana etinden oluşmaktadır. Ancak et fiyatları hızla arttığı için bu oran giderek düşmektedir.

Bugün bir kilogram dana eti 230 UAH’a ulaştı. Bu yılın başından beri fiyatı %40 arttı. Kaburgaların fiyatı ise %44 artarak 140 UAH’a ulaştı. Bonfile nispeten daha düşük arttı ve %28 artışla kilogram başına 255 UAH’a yükseldi.

Morgan Stanley, Ukrayna’nın 2021’deki GSYİH büyümesi tahminini yüzde 3.4’te tutuyor

Dana eti fiyatlarındaki artış, sığır sayısındaki azalma ile doğrudan ilişkilidir. Geçen yılla karşılaştırıldığında, Ukrayna’da %6.7 daha az büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Sığır sayısı 1.6 milyonu inek olmak üzere 3.1 milyona düştü. Genel olarak, Ukrayna’nın bağımsızlık yıllarında, hayvancılıktaki düşüş oranı %88’e ulaştı.

Fiyatlardaki hızlı artışa rağmen ete yönelik dış talep yüksek kalmaya devam ediyor. Ukrayna, dünyanın çeşitli ülkelerine sığır eti ihraç etmeye devam ediyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com