2021/22 pazarlama yılının ilk döneminde Ukrayna Türkiye’ye buğday ihracatını üçe katladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bu yılın Temmuz-Eylül ayları arasındaki dönemde. Ukrayna’dan Türkiye’ye buğday ihracatı, bir önceki sezona göre (261.1 bin ton) 3.2 kat artarak 834.7 bin ton olarak gerçekleşti. Bu artış, Türkiye’yi bu sezon Ukrayna hububat ithalatçısı ülkeler sıralamasında üçüncü sıraya yerleştirdi.

Ukrayna’dan alımların artmasının nedenlerinden biri, Türkiye’nin kendi tahıl üretimindeki düşüş nedeniyle buğday ithalatında beklenen artış olarak gösterildi Tarım uzmanlarına göre, bu sezon Türkiye’ye yapılacak buğday ihracatı, önceki döneme göre %24 artarak yaklaşık 10 milyon ton olabilir. Aynı zamanda, Türkiye hububat üretiminin 2020/21 dönemine göre %10 azalarak 16.5 milyon tona düşmesi ve iç tüketimin %2 artarak 21.0 milyon tona çıkması bekleniyor.

Karantina sırasında Ukrayna’da kontrol edilecek olan belgeler

Geleneksel olarak, Türkiye’nin ana buğday aldığı ülkeler, 2020/21 pazarlama döneminde toplam arzın %95’ini sağlayan Rusya ve Ukrayna’dır. Toplamda, bu sezonun ilk 3 ayında bu ülkelerden Türkiye’ye yapılan toplam ihracat 3.6 milyon ton olarak gerçekleşti.

Bu sezon Rusya’da tahıl üretiminde yaşanan düşüş gözönüne alındığında, Ukrayna’daki rekor hasat sebebiyle, Ukrayna, Türkiye pazarındaki varlığını artırmak için her türlü şansa sahiptir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com