Ukrayna’da 1300 kaçak göçmen ve 22.000’den fazla kalış süresini aşan var

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Son 12 ay boyunca sınır muhafızları 1,300 kaçak göçmeni yakaladı. Buna ek olarak, sınır geçiş noktalarındaki kontrol prosedürleri sırasında sınır muhafızları, Ukrayna topraklarına özellikle Türkiye, İsrail, Özbekistan, Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan, Nijerya, Moldova ve Rusya Federasyonu gibi ülkelerden kaçan olarak girmeye çalışan 8,600’den fazla kişi geri çevrildi.

Yasadışı göç sorunu Ukrayna için aciliyetini korumaya devam ediyor. Çoğu ülkenin koronavirüs salgınından ötürü karantinada olduğu dönemile yasadışı geçişler devam etmektedir.

Ukrayna Sınır Muhafız Teşkilatı tarafından verilen bilgilere göre operasyonel birimler, yasadışı kaçakçılık yapan 11 grubun faaliyetlerine engel oldu. Sınır muhafızlarına göre, Ukrayna’nın devlet sınırını, kişilerin yasadışı olarak aşması için çalışan 116 kişi için dava açıldı.

Son 1 yıl içerisinde Ukrayna’da kalma kurallarını ihlal eden sayısı 22 bin oldu. Bu kategorideki lider ülke vatandaşları Rusya, Macaristan, Moldova ve Romanya oldu.

1.300’den fazla kişi devlet sınırını yasa dışı bir şekilde geçmek istemelerinden ötürü gözaltına alındı. Bunlardan 300’den fazlası yasadışı olarak Ukrayna’ya geçerken geri kalanı Ukrayna’yı yasadışı yollarla terk etmeye çalıştı. İhlal edenlerin 380’i Polonya sınırını geçmeye çalışırken tutuklandı. Ayrıca Slovakya sınırını 300’den fazla kişi, Moldova sınırını 230 kişi, Macaristan sınırını 120 kişi, Romanya sınırını 100’den fazla kişi ve Rusya sınırını 100 kişi yasadışı yollarla geçmek isterken tutuklandı.

Yasadışı yollardan geçen veya sınırı geçmeye çalışan tutuklular arasında çoğu Türkiye, Moldova, Afganistan, Bangladeş, Rusya Federasyonu, Vietnam, Irak, Hindistan, Sri Lanka, Pakistan, Ermenistan, Tacikistan ve Somali vatandaşlarıydı. Bu kişiler yasal olarak Ukrayna’ya gelerek, sonrasında yasadışı olarak AB ülkelerine gitmek istediler.

Kaynak: dpsu.gov.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com