Ukrayna’da borçlar nedeniyle kamu hizmetlerinin kapatılması yasağı kaldırıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da, mevzuatta uyarlanabilir karantina (koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasını önlemek için) kapsamında sağlanan elektrik faturaları için borçlu hanelerin bağlantısını kesme kısıtlaması resmi olarak kaldırıldı. Artık borç ödenmediğinde kesebilecekler.

toplumsal hizmet ödemeleri

Bu tür değişikliklerin kabul edilmesinden önce, karantina süresi ve sonrasındaki 30 gün için, konut ve toplumsal hizmetler için gecikme cezaları ve para cezaları tahakkuk ettirilmesi ve bu hizmetlerin sunumunun sona ermesi yasaklanmıştır.

Kanunda yapılan değişikliklere göre bu yasak sadece epidemiyolojik tehlikenin “kırmızı” seviyesinin tespit edildiği bölgelerde geçerli olacak.

Tedarikçiler, bölge “kırmızı” karantina bölgesinden ayrıldıktan 30 gün sonra kapatmaya devam etme hakkına sahiptir. Böylece, kamu hizmetleri borçluların gaz, elektrik ve diğer kamu hizmetleri türlerini kesebilecektir.

Ukrayna IMF’den 2.7 milyar dolar aldı

Bir bağlantı kesilmesi durumunda hizmetlerin sağlanmasına devam etmek için, konut tüketicileri borcunu ödemenin yanı sıra yeniden bağlantı hizmeti için de ödeme yapmak zorunda kalacaklar. Örneğin, teknik koşullara ve bölgeye bağlı olarak, hanehalkı tüketicilerinin borçları için elektrik bağlantısını kesme ve protokolü yeniden düzenleme maliyetleri 600 ila 2000 UAH arasında değişebilir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com