Ukrayna, Türkler sebebiyle hurda metal ihracatına moratoryum getirmeli (uzman görüşü)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye’nin Ukrayna da dahil olmak üzere metal ürünlerin ithalatını kısıtlamak için önlemler açıklamasının ardından Ukrayna, hurda metal ihracatına geçici bir yasak getirmelidir.

Uaprom İnfo’nun verdiği habere göre, CMD-Ukrayna analitik merkezinin (piyasa geliştirme ekonomisi merkezi) başkanı ve ekonomi doktoru Igor Gujva “Geçen hafta, Türk metalürji sektörü, yetkililerinden, özellikle Ukrayna’dan ülkeye yapılan çelik ithalatını kısıtlamalarını istedi. Resmi olarak Ankara’nın, bu arada Ukrayna’dan büyük oranda hurda satın alan yerel metalürji tesislerini koruyacağına şüphe yok.” dedi.

Bu yılın Temmuz ayında Türkiye, Ukrayna’dan hurda metal ithalatı için 1.5 yıllık bir maksimum sınır belirledi. Genel olarak, Ukrayna Devlet Gümrük İdaresi’ne göre, 2021 yılının sekiz ayında, demirli hurda ihracatı yıllık bazda 20 kat artarak 335 bin tona ulaştı ve bunun %95’i Türkiye’ye teslim edildi.

Kiev’den Kaniv’e: Dinyeper üzerinde bir günlük turistik deneme seferleri başladı

Gujva “Ukrayna Türkiye için şimdiden en korumasız ve aynı zamanda en kolay erişilebilir hurda metal kaynağı haline geldi. Tercihler ve devlet sübvansiyonları alan Türk metalürji sektörü, ton başına 58 avroluk ihracat vergisini bile dikkate almayabilir ve hemen hemen her fiyata Ukrayna’dan hurda satın alabilir. “ dedi.

Aynı zamanda, Ukrayna metalurjisinin, Türkiye’nin bu tür düşmanca davranışlarından muzdarip olduğunu belirten uzman “Ağustos ayında, böyle bir Türk ‘hurda metal’ saldırganlığının sonucunu zaten aldık: bir dizi metal işletmesi üretimi azalttı. Örneğin, Dinyeper Demir ve Çelik İşleri Ağustos ayında çelik üretimini %7.5, Dneprovsk Demir ve Çelik İşletmesi ise % 16 azalttı. Tüm endüstride bu azalma görülmektedir.” diye ekledi.

Hurda metalin Ukrayna metalurjisinin karbondan arındırılması için kritik bir hammadde olduğunu ve bu olmadan ülkenin Yeşil Anlaşma hedeflerine ulaşamayacağını hatırlatan Gujva “Hurda kullanımı, birincil hammadde tüketimini azaltmaya, enerji tüketimini %60’a ve metalürji kaynaklı CO2 emisyonlarını %70’e kadar düşürmeye izin veriyor. Ülkeler zaten hurda metal için savaşlar başlattılar. Arjantin, Ermenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kazakistan ihracatını zaten yasakladı, benzer bir konu AB’de de değerlendiriliyor. Bir örnek, 16 Ağustos’ta hurda metal ihracatına moratoryum getiren Libya’dır. Ukrayna’nın da aynı şekilde hareket etmemesi retorik bir sorudur.” dedi.

Ukrayna NSDC sekreteri Latin alfabesine geçilmesini önerdi

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com