Kripto para piyasası: Kripto varlıklar dünya çapındaki nasıl düzenleniyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Verkhovna Rada, Ukrayna’daki kripto para piyasasını yasallaştıracak olan sanal varlıklarla ilgili bir yasa kabul etti. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, kripto para birimi yasal statüye kavuşacak ve piyasa katılımcıları, koruma ve yasal alanda çalışma fırsatı elde edecek. Piyasa, Dijital Dönüşüm Bakanlığı tarafından düzenlenecek.

Aynı zamanda, Merkez Bankası’nın da vurguladığı gibi, grivna ülkedeki tek yasal ödeme aracı olmaya devam ediyor.

7 Eylül’de El Salvador, Bitcoin’in normal para birimiyle eşit düzeyde resmi bir ödeme aracı haline geldiği dünyadaki ilk ülke oldu. Artık ülkede fiyatlar Bitcoin ile belirlenebiliyor, vergiler kripto para ile ödenebiliyor. Ayrıca, Bitcoin borsası vergilendirilmemektedir.

Kripto paralar, Japonya, İsveç ve Almanya’da yasal teklif aracı olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda Japonya’da şirketler kripto para satışı üzerinden vergi ödemek zorundadır ve Almanya’da kripto para ile ödemeler vergiden muaftır.

Bulgaristan’da kripto para bir finansal varlık olarak kabul edilmektedir. Belarus’ta, kripto para birimi ile özel cüzdanlarda takas, satın alma veya satış, miras ve saklama prosedürlerini gerçekleştirmesine izin verilmektedir.

Polonya’da kripto para biriminin satışına ve madenciliğine izin verilir, ancak sanal varlık sağlayıcıları devlet kaydına tabidir. Rusya’da kripto para, bir ödeme, yatırım ve tasarruf aracı olarak kabul edilmektedir.

İsviçre’de kripto para birimi yabancı para birimlerine eşittir, kripto para birimi ile yapılan işlemler KDV’den muaftır, ancak mülk olarak vergilendirilir. Finlandiya’da kripto para bir finansal araç olarak tanımlanır, bunlarla yapılan işlemler özel işlemler olarak kabul edilir ve KDV’den muaftır .

ABD’de, kripto paralar dijital menkul olarak kabul edilmektedir. Bir değişim aracı, bir hesap birimi veya bir birikim biçimi olarak kullanılabilir. Ülkede kurulu Bitcoin kabul eden yaklaşık 23 bin ATM bulunmaktadır. Bu, dünyadaki toplam sayının %86’sıdır. Kanada, bu tür ATM’lerin sayısı açısından ikinci sıradadır: yaklaşık bin 800 tanedir.

Ukrayna küresel kripto varlık algı endeksinde ilk 5’e girdi

Hırvatistan, Kırgızistan, Endonezya ve Litvanya’da kripto para yasal bir ödeme aracı olarak tanınmamaktadır; Bolivya ve Bangladeş’te dolaşımı tamamen yasaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com