Ukrayna, Rusya Federasyonu’nun Batı yaptırımlarından kaynaklanan kayıplarını hesapladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna, Rusya Federasyonu'nun "FATF kara listesine" dahil edilmesini istedi

Rusya Federasyonu ekonomisi, uygulanan uluslararası yaptırımlar nedeniyle 30 yıl geriye gitti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, yaptırımların işe yaradığından ve Rusya’nın savaşı finanse etme kabiliyetini sınırladığından emin.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko hesaplamalarda Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan gelen verilere atıfta bulunulduğunu belirtti.

Böylece, yaptırım politikası sayesinde Rusya GSYİH’sındaki düşüş %5.5’ten %9’a, enflasyon %22’ye ulaştı, mal ticareti %30-35 oranında azaldı ve AB ülkelerine petrol ihracatının yıl sonu itibariyle %90 düşmesi bekleniyor.

Zelenskiy Rusya ile barış konusunda: Basit bir ateşkesle hiçbir şey çözülemez

GSYİH’nın% 40’ını oluşturan yaklaşık bin yabancı şirket Rusya’yı terk etti ve ülke de üretimde keskin bir düşüş, sermaye piyasasının devalüasyonu ve teknoloji ithal edememe ile karşı karşıya kaldı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijarto‘nun Rus ekonomisinin yaptırımlardan zarar görmediği yöündeki açıklaması hakkında yorum yapan Nikolenko, “Avrupa yaptırımlarının Rusya ekonomisini etkilemediği yönündeki ifadeler doğru değil… Yaptırımlar işe yarıyor ve Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı savaşı finanse etme kabiliyetini sınırlıyor.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com