Zelenskiy Rusya ile barış konusunda: Basit bir ateşkesle hiçbir şey çözülemez

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya ile müzakerelere dair tek şart var: Rusya, Ukrayna topraklarından çekilmeli

Ukrayna cumhurbaşkanı, Rusya Federasyonu bu savaşta ne kadar çok terör biçimi kullanırsa, dünyanın silahlara ve bu tür saldırıların potansiyel tekrarına karşı korunmaya o kadar çok para harcayacağına inanıyor.

Rusya Federasyonu ile barış sağlanması konusunda yorum yapan Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, basit bir ateşkesle hiçbir şeyin çözülemeyeceğini söyledi.

Bloomberg Yeni Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, bin kilometreden uzun cephede sürekli çatışmalar olduğunu ve Rusya’nın neredeyse her gün Ukrayna’nın sivil ve kritik altyapısına saldırılar düzenlediğini söyleyen Zelenskiy, “Bu, küresel bir bakış açısıyla ne anlama geliyor? Beşeri sermayenin geliştirilmesine trilyonlarca dolar yatırım yapmak yerine, dünya, halihazırda planlananlara ek olarak, yeniden silahlanmaya devasa fonlar harcayacak. Göreceksiniz” dedi.

Ukrayna’da sıkıyönetim ve genel seferberlik üç ay uzatıldı

Artık tüm dünyanın Ukrayna’nın kendini nasıl savunduğunu, hangi taktiklerin işe yaradığını, hangi savunma sistemlerinin maksimum sonucu verdiğini yakından izlediğini belirten Zelenskiy “Dürüst olmak gerekirse, saldırganlığa karşı artık yalnızca birkaç ülke bizim kadar yoğun bir şekilde kendini savunabiliyor. Çok fazla mermi ve silah yok. Ancak dünyada hala daha fazla potansiyel saldırgan var ve donmuş çatışmalar yeniden alevlenebilir. Bu tür ülkeler var. Ve bu nedenle, inanılmaz bir güvenlik açığı var. Rusya bu savaşta daha fazla terör biçimi kullanacağından, dünya, deneyimlediğimiz bu tür saldırıların potansiyel tekrarına karşı silahlara ve savunmaya daha fazla fon aktaracak.” dedi.

Ayrıca, “yeşil” dönüşüme azami dikkat göstermek yerine, şimdi çeşitli hükümetlerin fiyatları düşürmek için daha ucuz petrol, gaz ve kömür arzını garanti etmenin yollarını aradıklarını da sözlerine ekledi.

Zelenskiy, “Birçokları için bir numaralı sorun enerjinin saflığı değil, fiyatıdır. Rusya’nın saldırganlığı ve Rusya’nın enerji kaynaklarını bir silah olarak kullanması olmasaydı bu böyle olmazdı” dedi.

Yüksek gıda fiyatları veya kıtlık nedeniyle şu veya bu ülkede meydana gelen herhangi bir yeni felaket, küresel kalkınma için olumsuz bir yıl olacak diyen Cumhurbaşkanı “Bu nedenle Ukrayna bir barış formülü sunduğunda, bu gerçekten sadece bizim için değil, dünya için bir barış formülüdür. Tehdit karmaşıksa, yanıt da karmaşık olmalıdır. Basit bir ateşkes hiçbir şeyi çözmez. Bizim formülümüz bu. Barışı güvenilir ve uzun vadeli olarak yeniden tesis etmeliyiz. Sadece Rusya’nın kışkırttığı krizleri hafifleterek istikrarı yeniden sağlayamazsınız. Her tehdit tamamen ortadan kaldırılmalıdır,” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com