Ukrayna, Polonya ve İngiltere ile birlikte yeni bir üçlü ittifak kuruyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, ortak ilkeleri paylaşan, güvenliği güçlendirmeye ve ticareti geliştirmeye çalışan, somut eyleme hazır bir ülkeler birliği olarak Ukrayna, Polonya ve İngiltere ittifakından bahsetti.

Facebook’ta bir mesaj yayınlayan Kuleba “Yeni format yerel coğrafyaya bağlı değil. Ortak ilkeleri paylaşan, güvenliği güçlendirmek ve ticareti geliştirmek için çabalayan, somut eyleme hazır bir ülkeler birliği. Varşova, Kiev ve Londra yalnızca Avrupa’ya dönük güvenlik tehditleri ile Rusya Federasyonu’ndan gelen zorluklara karşı önlemler konusunda gerçekçi bir bilince sahip değil. Aynı zamanda ticaret, yatırım, özellikle yenilenebilir enerji gibi alanlarda üçlü işbirliğinin büyük potansiyeline sahip. Atlantik, Baltık ve Karadeniz’i birleştirerek ülkelerimiz ve bir bütün olarak bölge için yeni fırsatlar yaratıyoruz.” dedi.

G7 büyükelçileri Ukrayna için önceliklerini açıkladı

Bakan, Ukrayna’nın geçen yıl Ekim ayında bu tarzda bir üçlü işbirliğini başlatmak için inisiyatif aldığını açıkladı.

Kuleba, bu yeni formatın “proaktif bir dış politika olarak küçük ittifaklar stratejisinin” bir parçası olduğunu da kaydederek “Dış Politika Stratejisinde bunlara özel bir önem veriliyor. Hatırlatayım, mesele şu ki, AB ve NATO üyesi olduğumuzda gelecekte de güvenlik ve refah bekleyemeyiz. Onlara bugün ihtiyacımız var. Dost ve yakın görüşe sahip ülkeleri küçük ittifaklar halinde birleştirerek şimdiden pratik güçlendirme elde ediyoruz. Güvenlik ve refah kuşağı oluşturuyor ve Baltık-Karadeniz eksenini güçlendiriyoruz.” dedi.

Bakan ayrıca başarıyla gelişen Polonya ve Litvanya ile Lublin Üçgeni, Türkiye ile Quadriga, Gürcistan ve Moldova ile Birleştirilmiş Trio’nun ortaya çıktığını hatırlattı.

Kuleba, yeni formatın ilk resmi duyurusunun, İngiltere Dışişleri Bakanı’nın Kiev ziyareti sırasında üç ülkenin Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılmasının planlandığını da söyledi.

Erdoğan’ın önerisi: Türkiye ile ilişkilerde Ukrayna’dan ne beklenebilir?

Dışişleri Bakanı, “Maalesef kendisi kovide yakalandı ve bu duyuruyu sonraya erteliyoruz. Ancak bu süre zarfında ekiplerimiz boş durmayacak, yeni formatı geliştirmeye devam edecek” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com