Ukrayna, Polonya, Slovakya ve Macaristan’a karşı DTÖ’de dava açtı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Türkiye, Karadeniz'de "tahıl koridoru" sorununa çözümün yakın olduğunu açıkladı.

Dünya Ticaret Örgütü’nü Kuruluş Sözleşmesi’ndeki Anlaşma Uyuşmazlıkların Çözümüne İlişkin Kural ve Usuller Hakkında Anlaşma uyarınca Ukrayna, DTÖ’ye Slovakya, Polonya ve Macaristan ile istişarelerde bulunulması yönünde talepte bulundu.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yulya Sviridenko Tek tek üye devletlerin Ukrayna mallarının ithalatını yasaklayamayacağını kanıtlamak bizim için temel önem taşıyor. Bu nedenle onlara karşı DTÖ’de dava açıyoruz . Aynı zamanda bu devletlerin kısıtlamalarını kaldırmasını ve ilişkileri uzun süre mahkemelerde sürdürmek zorunda kalmamamızı umuyoruz. Onlarla dayanışmaya ve çiftçilerin çıkarlarının korunmasına ihtiyacımız var” diye açıkladı..

Ukrayna’nın başlattığı adımların ve Avrupa Komisyonu ile diğer üye devletlerin baskılarının, Ukrayna ile komşu ülkeler arasındaki ticaretin normale dönmesine yardımcı olacağını umduğunu ifade etti.

Başbakan Yardımcısına göre, Ukrayna tarım ürünlerinin Polonya, Slovakya ve Macaristan tarafından tek taraflı olarak ithal edilmesinin yasaklanması sonucunda, yerli ihracatçılar aksama süreleri, ek maliyetler ve şartların yerine getirilmesinin imkansızlığı nedeniyle zaten ciddi zararlar görmüş ve görmeye devam etmektedir.

Sviridenko “Ukrayna bunu üç AB ülkesinin uluslararası yükümlülüklerinin ihlali olarak görüyor. Ukrayna tarafı da AB üye ülkelerinin ticaret alanındaki tek taraflı eylemlerinin kabul edilemez olduğuna ve tüm blok üyesi ülkelerin ticaret politikası üzerinde koordineli ve anlaşmaya varması gerektiğine inanıyor.” dedi.

15 Eylül 2023’te Avrupa Komisyonu, Koordinasyon Platformu’nun çalışmaları ve geçici tedbirler sayesinde Ukrayna’ya sınırı olan beş üye ülkede piyasadaki aksaklıkların ortadan kaldırıldığını bildirdi. Bu bağlamda Avrupa Komisyonu, Ukrayna’dan mal ithalatı yasağına ilişkin kararını uzatmamaya karar verdi. AK, aynı zamanda Ukrayna’nın komşu üye ülkelerdeki piyasa bozulmalarını önlemek için önlemler alması gerektiğini de kaydetti.

Aynı zamanda 15 Eylül 2023’te Slovakya, Polonya ve Macaristan tek taraflı olarak Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatına ulusal yasak getirmişti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com