Ukrayna Merkez Bankası işsizlik tahminini kötüleştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İşgücü piyasasındaki artan dengesizlikler ve pandeminin uzun vadeli etkileri sonucunda Ukrayna Merkez Bankası 2022 yılı işsizlik oranı tahminini % 9.1 olarak güncelledi.

Ukrayna Merkez Bankası (NBU), Ocak ayı enfaslayon raporunda 2022 yılı için işsizlik oranı tahminini %8.6’dan %9.1’e, 2023 yılı için ise %8.6’dan %8.9’a güncelledi.

Ukrayna’da doğan her çocuk için reşit olduğunda ödenecek bir fon: Ekonomik Pasaport

Daha fazla ekonomik büyümenin, işletmelerin artan iş beklentilerinin, işgücü talebinde bir artışı teşvik edeceğini de belirten NBU raporu “İş beklentilerine ilişkin anketlerin sonuçlarına göre, dördüncü çeyrekte çoğu işletme 2022’de çalışan sayısını artırma planlarını açıkladı. İşgücü piyasasını destekleyecek ve karantina kısıtlamalarının olmaması ile birlikte iş güveni artmaya devam edecek.” dedi.

Merkez Bankası, işgücü piyasasındaki durumun değişeceğini kaydederek “Sonuç olarak, işsizlik oranı 2022’de %9.1’e düşecek ve bundan sonra kademeli olarak nötr düzeyine (%8,5) yaklaşacaktır. Ancak bu, işgücü piyasasında artan dengesizlikler, pandeminin daha uzun vadeli etkileri nedeniyle beklenenden daha uzun sürecektir.” denildi.

Devlet bütçesi ve işsizlik:

Devlet İstatistik Servisi’ne göre, Ukrayna’da 2021’in III çeyreğinde 15 yaş ve üstü işgücü arasında işsizlik oranı, II çeyrekte %9.3’ten %9.1’e düştü.

2022 devlet bütçesinde, Ukrayna’da işsizliğin %9.2’den %8.5’e düşmesini ve aylık ortalama ücretlerin reel olarak %4.4 artması öngörüldü.

Femen aktivisti üstsüz şekilde Kiev’de kadınların zorunlu askerlik kaydını protesto etti

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com